Verden

Grekerne begynner å få kontroll på brannene

Hundrevis av brannmannskaper har så smått begynt å få kontroll over to enorme skogbranner som fortsatt raser i Hellas.

Utbrent skog står igjen på en åsside ved landsbyen Papades på den greske øya Evvia etter en skogbrann som har rast i ni dager. Foto: Michael Varaklas / AP / NTB

Med hjelp fra en stor kontingent utenlandske brannmannskaper kjemper de mot en brann som har herjet i ni dager på øya Evvia, og en annen på Peloponnes-halvøya.

Hundrevis av mennesker har mistet sine hjem, og skadene etter brannene er enorme. Mange mennesker står foran en vanskelig vinter etter å ha mistet inntekter fra turisme og landbruk.

– Jeg tror vi kan si at vi gradvis får kontroll over brannfronten, sier Yiannis Kontzias, ordfører i Istaia på nordspissen av Evvia, som lenge var truet av brannen.

– I dag så vi sollyset for første gang på flere dager, sa han etter at de tjukke røykskyene hadde lettet litt.

Enorme skader

Men han påpeker at mange bedrifter risikerer konkurs etter en ødelagt turistsesong, og at skadene på naturmiljøet vil ha økonomiske følger i flere tiår.

Edipsos, som er en av Hellas' viktigste resortbyer og normalt ville hatt titusener av ferierende i august, står tom, og hotellene må refundere en million euro for kansellerte bookinger.

I Gortynia-regionen på Peloponnes-halvøya er imidlertid situasjonen fortsatt prekær, og brannen raser videre i tett skog og ulendt terreng med dype kløfter der slukkingen er vanskelig.

– Ingen landsbyer er i fare i øyeblikket, men situasjonen endrer seg fra time til time, sier viseordfører Christos Lambrapoulos i Arcadia-regionen.

Mange land bidro

Kritikken vokser mot myndighetene som i juni ennå insisterte på at de var godt forberedt på brann. Ilden fikk godt tak på grunn av knusktørt landskap etter en lang hetebølge som for en stor del skyldes klimaendringer.

Mange grekere innrømmer at katastrofen kunne blitt mye verre om det ikke var for hjelpen fra utlandet.

EU-land og andre land har sendt 21 fly, 250 kjøretøyer og over 1.200 brannmannskaper. På Peloponnes bidrar blant annet mannskaper fra Tsjekkia, Storbritannia, Frankrike og Tyskland.

Og til Evvia kom det brannmannskaper blant annet fra Kypros, Moldova, Polen, Serbia, Slovakia, Romania og Ukraina, mens Ukraina, Serbia, Sverige og Sveits sendte fly og helikoptre.

I Aten er folk rasende over tapet av mye av en av byens siste naturreserver, mens det historiske Olympia med nød og neppe unnslapp å bli flammenes rov.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen