Verden

Frankrike innfører koronapass tross protester

Innbyggerne i Frankrike må nå vise fram et helsepass for å slippe inn på kafé eller reise med intercitytog.

Lørdag demonstrerte rundt 237.000 franskmenn mot koronapasset i Paris og andre steder i landet, ifølge innenriksdepartementet. Foto: Michel Spingler / AP / NTB

Regjeringen strammer mandag til restriksjonene og har innført krav om helsepass for kafeer, restauranter og reise mellom ulike byer, til tross for fire uker med voldsomme protester.

Lørdag demonstrerte nærmere 240.000 franskmenn mot koronapasset i Paris og andre steder i landet, ifølge innenriksdepartementet.

President Emmanuel Macron, som har uttrykt sinne overfor demonstrantene, håper strategien kan dempe smittespredningen og få flere til å vaksinere seg.

Helsepasset kan leses som en QR-kode og utstedes dersom man er fullvaksinert, nylig har avlagt en negativ test eller har blitt frisk etter koronasykdom. Regjeringen har gitt bedriftene én uke til å innføre og tilpasse seg de nye reglene.

– Passet og vaksinasjonskampanjen bør hjelpe oss med å unngå nye portforbud og nedstengninger, sier helseminister Olivier Véran til avisen Le Parisien.

Kritikerne mer det nye helsepasset innebærer en uakseptabel innskrenkning av innbyggernes rettigheter. Flere meningsmålinger tyder imidlertid på at et flertall i Frankrike støtter regjeringens beslutning om å innføre helsepass, som minst ventes å gjelde fram til november.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen