Verden

Flere branner fortsatt ikke under kontroll i Tyrkia

Etter tolv dager med de verste skogbrannene på over et tiår i Tyrkia, brenner det fortsatt ukontrollert på seks ulike steder søndag.

Branner nær feriebyen Marmaris i Tyrkia. Foto: Ismail Coskun/IHA via AP/NTB

Brannvesenet konsentrerer seg nå i hovedsak om provinsen Mugla i sørvest, nær feriebyen Antalya. Her blåser det kraftig, noe som vanskeliggjør innsatsen mot brannene.

En ny brann brøt ut nær flyplassen i Dalaman søndag, men foreløpig har det ikke stanset avganger eller ankomster, melder nyhetsbyrået Anadolu. Mugla-provinsen er fjellrik, og terrenget gjør det vanskelig for kjøretøyer å komme fram i de skogrike områdene. Fly og helikoptre er imidlertid sendt inn for å bistå.

Tyrkia har fått støtte fra land som Spania, Russland og Polen. I Tyskland har utenrikspolitisk talsperson Omid Nouripour i De Grønne bedt Berlin om å bistå Tyrkia.

En brann man trodde var under kontroll i Aydin-provinsen, har blusset opp igjen på grunn av vinden, ifølge TV-kanalen NTV. Imidlertid har situasjonen lettet i Antalya-provinsen, noe som gjør at brannvesenet kan sende forsterkninger til sine kolleger lenger vest.

Ifølge eksperter har over 1.000 kvadratkilometer med skog og landområder blitt ødelagt hittil.

Den tyrkiske regjeringen har fått kraftig kritikk for krisehåndteringen. Opposisjonen mener regjeringen ikke har hatt brannfly i beredskap. Ifølge offisielle tall er det nå 16 fly og mer enn 50 helikoptre med i kampen mot flammene. Tusenvis av frivillige bistår redningsarbeidet.

Årsaken til brannene blir etterforsket. Branner i Marmaris i Mugla-provinsen ble muligens startet av uheldige barn. I Bodrum skal tre personer ha blitt pågrepet, mistenkt for å ha kastet sigarettstumper fra bilen sin. President Recep Tayyip Erdogan har også anklaget Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) for å ha startet brannene.

Minst åtte personer har dødd i brannene, og hundrevis er skadd.