Verden

Hviterussisk aktivist funnet død i Ukraina

En hviterussisk aktivist som hjalp landsmenn med å flykte fra undertrykkelse i hjemlandet, er funnet død i Kiev etter å ha blitt meldt savnet etter en joggetur.

En hviterusser i Ukraina i en protest mot president Lukasjenko

Vitalij Sjisjov ble tirsdag funnet hengt i en park i den ukrainske hovedstaden, ifølge politiet. Han ble meldt savnet etter en joggetur mandag da eksilgruppen BDU, som han ledet, ikke fikk tak i ham på mobiltelefon.

Menneskerettsorganisasjonen Vjasna opplyser at Sjisjov ifølge venner ble forfulgt av «fremmede» mens han var ute og jogget tidligere.

Etterforskes som drap

Politiet har startet drapsetterforskning etter at Sjisjov ble funnet død. Organisasjonen BDU hevder han må ha blitt drept av hemmelige agenter.

Mange hviterussere har flyktet, ofte til nabolandene Ukraina, Polen og Litauen, fra det undertrykkende regimet til president Aleksandr Lukasjenko. Sjisjov var bosatt i Kiev – ikke langt fra parken der han ble funnet død – og han jobbet med å hjelpe andre hviterussere med å komme seg ut av hjemlandet.

Slo til mot protester

Regimet i Hviterussland har slått knallhardt ned på opposisjonen etter at det brøt ut masseprotester i kjølvannet av valget i fjor. Opposisjonen og myndighetene i vestlige land omtalte valget som manipulert.

Regimet svarte med å sende flere tusen politi- og sikkerhetsstyrker ut i gatene, der de hamret løs på demonstrantene. Over 35.000 ble pågrepet.

Lukasjenko har sittet ved makten i den tidligere sovjetstaten Hviterussland siden 1994.

Hold deg oppdatert. Få daglige nyhetsbrev fra Dagsavisen