Verden

USAs finansdepartement må gi Trumps skattemeldinger til Kongressen

USAs justisdepartement har bedt finansdepartementet om å overlevere ekspresident Donald Trumps skattemeldinger til Kongressen.

Fra før har påtalemyndigheten i New York fått innsyn i tidligere president Donald Trumps skattemeldinger etter en høyesterettskjennelse. Arkivfoto: AP / NTB

De siste årene har Trump kjempet på mange fronter for å kunne skjerme sine inntektsforhold fra alle offentlige etater. Blant dem som har bedt om innsyn, er en komité i Representantenes hus som nå har fått medhold fra justisdepartementet.

Da Trump var president, sa daværende finansminister Steven Mnuchin nei til å dele skattemeldingene fordi han mente Demokratene ville se dem av partipolitiske årsaker. Komiteen gikk til sak for å få innsyn og henviste til at Trumps skattemeldinger trengs i en etterforskning av hvorvidt han har handlet i tråd med skatteloven.

La press på justisdepartementet

Tidligere president Donald Trump forsøkte å presse USAs justisdepartement til å erklære fjorårets presidentvalg som «korrupt», ifølge flere medier.

Dette skal ha skjedd i en telefonsamtale 27. desember, bare noen uker etter at daværende justisminister William Barr hadde erklært at det ikke fantes bevis for valgfusk.

Barr valgte deretter å trekke seg, noen dager før telefonsamtalen. Der deltok fungerende justisminister Jeffrey Rosen og tjenestemannen Richard P. Donoghue.

– Bare si at valget var korrupt + overlat resten til meg, står det i notater som Donoghue skrev for å huske hva Trump hadde på hjertet. Republikanske allierte i Kongressen skulle angivelig også være med og håndtere saken.

Notatene ble fredag offentliggjort av en komité i Representantenes hus som gransker stormingen av Kongressen 6. januar. De omtales av The New York Times og nyhetsbyrået AP.

Donoghue forklarte Trump i samtalen at det ikke fantes grunnlag for å hevde at presidentvalget var korrupt. Trump lot seg ikke overbevise og begynte angivelig å snakke om at departementets ledelse igjen burde skiftes ut.