Verden

Studie: Hetebølger skyldes rask global oppvarming

Rask global oppvarming har ført til at varmerekorder er blitt knust i Canada og Sibir, ifølge en ny studie.

Funnene i studien, som er publisert i Nature Climate Change, tyder på at menneskeheten vil oppleve flere dødelige hetebølger de neste tiårene.

– Fordi vi er i en periode der oppvarmingen går veldig raskt, må vi forberede oss på flere hetehendelser som vil slå tidligere rekorder med store marginer, sier hovedforfatter av studien, Erich Fischer ved ETH-universitetet i Zürich.

Under hetebølgen i British Columbia i Canada i juni ble det målt 49,6 grader. Dette var over fem grader varmere enn den forrige temperaturrekorden i landet.

Dagens oppvarmingstempo – rundt 0,2 grader per tiår – vil fortsette de neste 10 til 20 årene uavhengig av hva menneskeheten klarer å gjøre for å bremse den globale oppvarmingen, ifølge studien.

Men tiltak for å kutte utslipp av klimagasser vil man få betalt for senere, mener forskerne.

Inntil nå har klimaforskningen hatt fokus på hvordan global oppvarming påvirker hetebølger sammenlignet med en gitt periode i fortiden. Selv om det fortsatt er regnet for å være viktig, ser forskere nå i økende grad også på hvor utslagsgivende tempoet på oppvarmingen kan være.

Hold deg oppdatert. Få daglige nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen