Verden

Tallet på flomofre stiger

Dødstallet knyttet til ekstrem nedbør og flom i Tyskland har steget til 156. Til sammen har 183 personer mistet livet i flomkatastrofen i Vest-Europa. UD har ikke informasjon som tilsier at noen nordmenn er rammet.

Den vestlige delen av Tyskland, Belgia, Nederland og Luxembourg har de siste dagene vært rammet av kraftig flom som har ødelagt hus, kjøretøy og infrastruktur.

Per lørdag var dødstallet på 141 i Tyskland og 27 i Belgia, men i en oppdatering søndag morgen ble tallet oppjustert. Bare i delstaten Rheinland-Pfalz, som er en av det verst rammede områdene, steg dødstallet fra 98 til 110, opplyser politiet.

Lørdag flyttet uværet seg sørøstover og det ble erklært unntakstilstand i deler av den tyske delstaten Bayern. En person er så langt rapportert omkommet i dette området.

Også i Østerrike fører det kraftige regnet til flom, og nødetatene i regionene Salzburg og Tyrol jobber på spreng.

UD opplyser til Dagbladet lørdag ettermiddag at det ikke skal være nordmenn involvert i flommen.

– Så langt har vi ikke informasjon om at noen nordmenn er skadelidende i flommen. Vi har ikke hatt mange henvendelser i denne saken. Oppfordringen vår til nordmenn som måtte befinne seg i området, er å følge råd og anbefalinger fra lokale myndigheter, sier kommunikasjonsrådgiver Ane Haavardsdatter Lunde.

Innført unntakstilstand i Bayern

Det er erklært unntakstilstand i distriktet Berchtesgadener Land sør i den tyske delstaten Bayern.

Flere jordras er utløst, og kapasiteten til brannmannskapene i området er sprengt, sier en talsmann for operasjonssentralen i Traunstein lørdag kveld.

Byene Berchtesgaden og Bischofswiesen, som ligger sørøst i Bayern nær grensen til Østerrike, er spesielt hardt rammet. Det kommer vann både fra fjellene og fra den flomstore elven Ache.

En person har mistet livet i distriktet, opplyser en talsperson til nyhetsbyrået AFP.

Enorm opprydding

Lørdag ble soldater og brannmenn sendt inn til de flomherjede områdene for å hjelpe til med oppryddingsarbeidet.

– Oppgaven er enorm, sier Solingen-ordfører i Solingen, en by i Ruhr-området.

I de hardest rammede områdene i Rheinland-Pfalz og Nordrhein-Westfalen vendte folk gradvis tilbake til hjemmene sine, der de ble møtt av nedslående syn.

– De siste 48 timene har vært et mareritt. Vi har gått i sirkler og får ikke gjort noe, sier bakeren Cornelia Schlösser i landsbyen Schuld, som mistet arbeidsplassen sin til flommen.

På vegne av meg selv og det norske folk sender jeg mine kondolanser og ber om at dette viderebringes dette til etterlatte og rammede av denne forferdelige naturkatastrofen

—  Kong Harald

Stor samleside: Dagsavisen følger klima

Skal på besøk

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier skal etter planen ta turen til Köln lørdag, der det har pågått omfattende redningsarbeid og mange har fått hjemmene sine ødelagt.

Statsminister Angela Merkel skal søndag besøke de rammede områdene.

Mange personer er fortsatt savnet, men det er vanskelig å komme i kontakt med folk som følge av mobilnettet ble steder har blitt ødelagt.

– Vi må anta at vi kommer til å finne flere ofre, sier ordfører Carolin Weitzel i Erftstadt.

Distrikt evakuert

En dam langs elven Rur vest i delstaten Nordrhein-Westfalen brøt sammen på grunn av flomvannet fredag kveld, noe som førte til at rundt 700 personer ble evakuert.

I løpet av natt til lørdag var vannivåene stabile, men situasjonen blir i en uttalelse fra kommunen Ophoven lørdag morgen beskrevet som spent.

Det er foreløpig ikke kjent hva som gjorde at demningen brast.

Kong Harald sender sine kondolanser til Tyskland og Belgia

Kongen kondolerer

Kong Harald har sendt sine kondolanser til Tysklands president Frank-Walter Steinmeier og Belgias kong Philippe etter flomkatastrofen.

– På vegne av meg selv og det norske folk sender jeg mine kondolanser og ber om at dette viderebringes dette til etterlatte og rammede av denne forferdelige naturkatastrofen, skriver kong Harald.

Videre skriver kongen at det er trist å høre om flommene som har skapt så store ødeleggelser og tatt så mange liv.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

Fakta om flommen og uværet

* Den vestlige delen av Tyskland, Belgia, Nederland og Luxembourg har de siste dagene vært rammet av kraftig flom som har ødelagt hus, kjøretøy og infrastruktur.

* Det er meldt om strømbrudd, skader på vei- og jernbanenettet og tele- og datanettet. Det er også problemer med vannforsyningen.

* Flommen skjer etter voldsomt regn. I et område nær Liege i Belgia ble det målt 271 millimeter regn på 48 timer. Det er over dobbelt så mye som det som normalt faller i hele juli.

* I deler av det vestlige Tyskland falt det mellom 100 og 150 millimeter på et døgn, ifølge CNNs meteorolog Brandon Miller. En talsmann for Deutscher Wetterdienst sier enkelte områder ikke har hatt så kraftig regn på et århundre. Ekstremværet har fått navnet Bernd.

* Rhinen og sideelven Ruhr har steget kraftig, det samme har Meuse/Maas, samt en rekke mindre sideelver.

* Tyskland er delstatene Nordrhein-Westfalen og Rheinland-Pfalz hardest rammet, i Belgia er skadene størst i Vallonia-regionen.

* Lørdag morgen er over 150 bekreftet døde. Minst 133 i Tyskland og 27 i Belgia.

* Flere hundre er ikke gjort rede for, og det fryktes at dødstallet vil stige.

* Ødeleggelsene er enorme i mange byer. Ifølge Reuters er naturkatastrofen den mest dødbringende i Tyskland siden en flom i 1962, da 340 mistet livet.

Kilder: Ritzau, AFP, DPA, CNN, DWD, Reuters, Bild, Focus

---

Mer fra Dagsavisen