Verden

Flommen i Belgia er en katastrofe uten sidestykke, sier statsministeren

Belgias statsminister sier at flommen i Belgia er den verste naturkatastrofen landet noen gang har sett. Så langt er 23 personer bekreftet omkommet, og mange er fremdeles savnet.

En mann staker en båt fram i en oversvømt bygate i Angleur i Liege-provinsen i Belgia fredag. Dødstallet etter flommen i landet stiger. Foto: Valentin Bianchi / AP / NTB

Statsminister Alexander De Croo erklærer 20. juli for nasjonal sørgedag. Så langt er det registrert 23 omkomne i landet.

– Vi avventer det endelige tallet. Men dette er en katastrofe uten sidestykke, sier De Croo.

Nest etter Tyskland er Belgia det landet i Europa som er hardest rammet av de frådende vannmassene som samlet seg etter styrtregnet de siste dagene.

De materielle ødeleggelsene i begge land er store. Gater ble gjort til elver som feide med seg biler og gravde vekk fundamentet til hundrevis av hus.

Trær, bilvrak, opprevne jernbanespor og all mulig rusk og rask som vannet førte meg seg, har fått småbyer til å se om krigssoner.

Guvernøren i Liege-provinsen, Herve Jamar, opplyser at det nå er registrert 23 døde.

– Det er fortsatt folk på hustak i området som ikke har fått mat eller drikke på 36 timer, sier Jamar til lokale TV-kanaler, ifølge nyhetsbyrået Belga.

– Det er flere diker langs Meuse som er under press. Det er uvisst om de vil holde eller kollapse, sier innenriksminister Annelies Verlinden fredag.