Verden

Denne hatten kan du få for seks millioner kroner

En av Napoleons felthatter selges på auksjon i Paris. For den nette sum av seks millioner kroner kan den bli din.

De fleste av oss har sett bilder av Napoleon med sin karakteristiske hånd innenfor jakken og sin store svarte hatt. I forbindelse med toårsjubileet for den franske generalen og presidentens død, selges en av hans mange hatter, skriver The Guardian.

Hatten som muligens ble brukt under Napoleons seier mot Russland, Preussen og Sverige i 1807, skal auksjoneres bort. Prisestimatet ligger mellom 400 000 til 600 000 euro, omtrent 4.1-6.2 millioner kroner.

I 2014 ble en av Napoleons hatter solgt for 2,2 millioner euro, altså nærmere 23 millioner kroner, til en sørkoreansk samler.

Splittende person

Fremdeles den dag i dag er det omstridt om Napoleon var en person som skal feires eller ei. Var han en begavet militær strateg eller var han en hensynsløs diktator?

Selv omtaler auksjonshuset han som en keiser «hvis ekstraordinære skjebne fortsetter å fascinere på alle kontinenter, 200 år etter hans død».

Mannen som reformerte store deler av Europa med sin Code Civil, en relativt liberal lovgivning for sin tid, endte sine dager 51 år gammel i eksil på øya Saint Helena i 1821.

En mann for sin hatt

Felthatten som er i sentrum av auksjonen er en tosnutet hatt. Det antas at hatten ble brukt av Napoleon gjennom hans seiersmarsj i 1807.

Hatten skal angivelig ha blitt brukt da han underskrev fredsavtalene i Tilsit, etter slaget ved Friedland, som delte opp det kontinentale Europa i franske og russiske innflytelsessoner.

Bare 19 tosnutede hatter har blitt identifisert som Napoleons, hvorav mange er på utstilling i ulike museer.

Hatten ble først kjøpt av politikeren og aristokraten Sir Michael Shaw-Stewart i 1814. Shaw-Stewart skal ha vært noenlunde besatt av Napoleon og kjøpte hatten, som deretter har gått i arv fra generasjon til generasjon.

Mer fra Dagsavisen