Verden

President Biden forsvarer retten til å delta i valg og stemme

President Joe Biden vil ha føderale lover som skal hindre at delstater styrt av republikanere skal begrense stemmeretten.

Under et møte i Philadelphia sa han at det var «vår tids avgjørende utfordring» å beskytte stemmeretten, men la ikke fram konkrete forslag om hvordan det skal gjøres.

Bidens uttalelser kommer dagen etter at demokratene i delstatsforsamlingen i Texas dro til Washington for å hindre at den republikanskstyrte forsamlingen hadde det nødvendige antall representanter til stede for å vedta en innskrenkning i stemmereglene.

Uamerikansk

Presidenten kalte delstatens framstøt for uamerikansk og udemokratisk og leverte en bredside mot forgjengeren Donald Trump som har utløst de mange republikanske forslagene som innebærer innskrenkninger i muligheten til å stemme.

Biden tok til orde for at kongressen samler seg om forslag som skal overkjøre delstatenes begrensninger og heller gjenopprette The Voting Right Act, som over de senere år er blitt uthulet av vedtak i høyesterett.

Demokratene i Texas sier fra sitt eksil i hovedstaden at de planlegger å utebli helt fram til slutten av måneden, da den spesielle lovsesjonen er over.

Denne handlingen er den første i sitt slag i USA. Den ses som en oppsiktsvekkende demonstrasjon mot det demokratene anser som en bølge av angrep mot stemmeretten som har en svekkelse av partiet ved mellomvalget neste år som mål.

Saken fortsetter under videoen

Truer med arrestasjon

Den republikanske guvernøren i Texas, Greg Abbott, truer nå demokratene som reiste til Washington med arrest straks de vender tilbake.

Republikanerne i delstatsforsamlingen har også gitt det lokale politiet fullmakt til å pågripe utbryterne. Men politiet har ingen myndighet utenfor Texas, så vedtaket bare bidrar til å forsterke den absurde situasjonen som er oppstått.

– Vi kan ikke avverge dette i all evighet. Men vi kjøper oss litt tid. Det er nødvendig at Kongressen og føderale ledere bruker tiden godt, sa den demokratiske representanten Chris Turner.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen