Verden

Her lover de innflyttere 300.000 kroner

Ble du inspirert av EM-suksessen, eller har du en forkjærlighet for italiensk idyll? Nå kan drømmen bli virkelighet, samtidig som du får litt økonomisk drahjelp på veien.

Utsikt over Santa Severina, en av landsbyene du kan få betalt for å flytte til.

Synkende befolkningstall har fått politikere i den sørlige italienske regionen Calabria til å tenke nytt. For å øke innbyggertallet og bedre næringslivet i regionens landsbyer med under 2000 innbyggere, tilbyr de nå innflyttere 28.000 euro (288 993 kroner) over tre år i lønn, skriver CNN.

Det er likevel ikke bare å pakke ned shortsen og sandalene, og fly ned til solfylte Italia for å førtidspensjonere seg. Initiativtakerne vil ikke bare ha nye mennesker, men folk med næringsvett. For å få kloa i den månedlige utbetaling på mellom 800 og 1000 euro, må man involvere seg i en liten bedrift – enten ved å starte opp sin egen, eller kunne tilby kompetanse som er etterspurt i landsbygda.

Vil ha unge innflyttere

I følge CNN er håpet at dette skal lokke unge og aktive mennesker til de grisgrendte italienske strøkene. Derfor må du også tilhøre den yngre garde – er du over 40 år er det bare å vinke farvel til pengesekken.

Den italienske regionen Calabria, helt i sør i landet

Tiltaket har fått navnet «aktiv innbygger-lønn», og håpet er å skape nytt liv i de små samfunnene. Mens turisme og andre tilflytningstiltak ifølge initiativtakerne ikke bedrer situasjonen over tid, er poenget med lønnen å skape mer langvarig entusiasme og livsgrunnlag i fraflyttede områder.

– Målet er å stimulere den lokale økonomien og blåse nytt liv inn i småskalasamfunn, forteller en regional politiker til CNN.

Historisk sus og ville dyr

Blant de ni landsbyene som CNN lister opp blant de gamle håpefulle, finner vi blant annet Bova. Stedet kalles regionens balkong, og CNN melder at geitemelk er på salg hver dag, i tilfelle de 300.000 kronene ikke skulle strekke til. Landsbyen er visstnok også bygget på bestilling fra en armensk dronning, så her finnes det historisk sus.

Utsikt over Calabrias balkong, landsbyen Bova.

En mer skjult perle er San Donato di Ninea, som så vidt noen utenfor regionen visste eksisterte før 70-tallet, ifølge CNN. Tross få folk er det likevel nok å oppdage i den lille fjellandsbyen: Plassert i en av Italias mest profilerte naturreservat, finnes det flust av både flora og fauna i området.

Den skjulte landsbyen San Donato Di Ninea

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen
Eirik Mossefinn

Eirik Riis Mossefinn

Frontsjef og journalist