Verden

Politiet mener flere titalls utlendinger står bak attentatet mot Haitis president

Det var minst 28 gjerningspersoner – to amerikanere og resten colombianere – som sto bak attentatet mot Haitis president Jovenel Moïse, mener politiet i Haiti.

– Vi har pågrepet 15 colombianere og to amerikanere, som er av haitisk opprinnelse. Tre colombianere er drept, mens åtte andre er på frifot, sa Haitis politisjef Leon Charles sent torsdag.

Politiet viste torsdag fram flere av de mistenkte, sammen med våpen og annet utstyr de angivelig har brukt i attentatet.

Elleve av dem som er pågrepet for attentatet mot Haitis president ble pågrepet på Taiwans ambassade i landet. Ambassaden i Port-au-Prince var stengt av sikkerhetsårsaker etter onsdagens attentat mot presidenten.

– Ved daggry 8. juli oppdaget sikkerhetspersonellet på ambassaden at en gruppe væpnede menn hadde brutt seg inn på gårdsplassen. Sikkerhetspersonellet sa fra til ambassadepersonell og haitisk politi, sier Joanne Ou, som er talsperson for Taiwans utenriksdepartement, til AFP.

De ga haitisk politi tillatelse til å ta seg inn på området, ifølge Ou.

Tidligere har politiet opplyst at sju personer er drept i jakten på de ansvarlige. Situasjonen i det karibiske landet er svært spent og kaotisk.

53 år gamle Moïse ble skutt og drept av noen som tok seg inn i boligens hans i Petionville utenfor hovedstaden Port-au-Prince natt til onsdag. Også landets førstedame Martine Moïse ble såret i angrepet. Hun er sendt til Miami for behandling.

Tidligere soldater

Myndighetene har ikke lagt fram beviser for de mistenktes angivelige innblanding i attentatet, og de har ikke sagt noe om et mulig motiv.

Politisjefen sverget torsdag at jakten på de angivelige leiesoldatene vil fortsette.

– Vi vil bedre etterforskningen og letemetodene våre for å få fatt i de åtte leiesoldatene, sa han.

Ifølge Colombias forsvarsminister Diego Molano ser minst seks av de pågrepne ut til å være tidligere soldater i det colombianske forsvaret. Han har beordret politiet og forsvaret til å bidra til etterforskningen.

Spørsmål ved sikkerhetsapparatet

Både påtalemyndigheten og vanlige folk har spurt seg om hvordan det kan ha seg at presidenten, som hadde vakthold, angivelig ble drept av leiesoldater.

– Hvor var det velutstyrte politiet som passer på presidenten dag og natt? Hvorfor reagerte de ikke, spurte 28 år gamle Julia retorisk, skriver AFP.

Påtalemyndigheten kunngjorde tidligere torsdag at alle presidentens sikkerhetsvakter skal avhøres.

– Om du er ansvarlig for presidentens sikkerhet, hvor var du? Hva gjorde du for å unngå at han led denne skjebnen, spurte politimester Bed-Ford Claude torsdag.

Saken fortsetter under videoen

Kaotisk

Fungerende statsminister Claude Joseph har erklært to ukers unntakstilstand etter drapet. Attentatet mot presidenten har rystet Haiti, som sliter med høy fattigdom, vold og politisk uro.

Landet har blitt stadig mer ustabilt under Moïse, som har styrt ved dekret i over et år.

Joseph har kun vært statsminister i tre måneder og skulle egentlig tre av innen kun få dager, etter at Moïse pekte ut hans etterfølger mandag.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Nyeste fra Dagsavisen.no: