Verden

Nederlands statsminister: Ungarn hører ikke lenger hjemme i EU

Den nye loven som forbyr LHBT+-innhold i skolene gjør at Ungarn ikke lenger hører hjemme i EU, mener Nederlands statsminister.

Mark Ruttes budskap er ikke til å misforstå idet han er på vei inn til et EU-toppmøte der den nye ungarske loven blir et tema.

– For meg hører ikke Ungarn hjemme i EU lenger. Men det er ikke opp til meg alene å bestemme det – det er 26 andre land også. Vi må ta dette steg for steg, sier Rutte.

Han er en av 17 EU-ledere som før møtet markerte sin støtte for LHBT+-personers rettigheter og lover å fortsette kampen mot diskriminering.

Orbán hevder han er en forkjemper for homofiles rettigheter

– Jeg er en frihetskjemper. Under kommunistregimet ble homoseksualitet straffet, og jeg kjempet for deres frihet og deres rettigheter. Jeg forsvarer homofiles rettigheter, sier Viktor Orbán på vei inn til torsdagens EU-toppmøte i Brussel.

Der kan han vente seg nok en runde med krass kritikk mot en ny lov som forbyr å vise homofile og transpersoner i innhold rettet mot barn. Over halvparten av medlemslandenes ledere mener loven bryter med unionens verdier, men Orbán sier loven «ikke handler om homofile».

– Den handler om å la foreldre ha enerett på å bestemme hvordan de vil lære barna sine om sex, sier Orbán.

– Bakstreversk

Orbáns belgiske kollega Alexander De Croo legger ikke fingrene imellom og kaller den nye loven bakstreversk.

– Europa er en klubb med regler, sier han på vei inn til det samme møtet.

– Enhver som tror at folk blir homofile av å lese en bok, forstår simpelthen ikke hvordan livet fungerer sier Luxembourgs statsminister Xavier Bettel.

Nyeste fra Dagsavisen.no: