Verden

Flertall varsler mistillit mot Sveriges regjering – avstemning mandag

Et flertall i den svenske Riksdagen varsler at de ikke har tillit til Stefan Löfvens regjering. Mandag skal det stemmes over et mistillitsforslag.

Saken er oppdatert

– Det er uansvarlig å kaste landet ut i en politisk krise, sa statsminister Löfven på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Vänsterpartiet startet prosessen ved å erklære at de ikke lenger har tillit til Löfven. Det samme sier Sverigedemokraterna, som dermed sørget for nok stemmer til å sette i gang den formelle prosedyren fram mot et mistillitsforslag i Riksdagen.

Også Kristdemokraterna og Moderaterna stiller seg bak forslaget, som dermed får flertall i Riksdagen.

Saken fortsetter under videoen

Startet

Bakgrunnen for Vänsterpartiets misnøye er regjeringens forslag om fri fastsettelse av utleiepriser på boliger. Tirsdag stilte partiet regjeringen et ultimatum: Dropp forslaget, eller innled forhandlinger med leieboerforeningen for å sikre forbedringer.

– Regjeringen har så langt, når fristen er ute, ikke oppfylt våre krav, sa partileder Nooshi Dadgostar torsdag. Hun sa at mistillitsforslaget skal legges fram i tide til å bli behandlet før Riksdagen tar sommerferie.

Ifølge Riksdagens leder skal avstemningen holdes mandag klokken 10. Før det må forslaget formelt fremmes to ganger, noe som skal skje torsdag og fredag.

SD forventer flertall

– Jeg forventer at flertallet i huset vil stemme for å fjerne Löfven, sier Sverigedemokraternas parlamentariske leder Henrik Vinge. Hans parti ligger på samme linje som Vänsterpartiet i husleiesaken.

Også Kristdemokraterna er innstilt på å felle Löfven.

– Det har vært sju vanskelige år siden Stefan Löfven tiltrådte. Vi ser nå muligheten til å danne en ny regjering, sier partileder Ebba Busch i Kristdemokraterna.

Uklart om det går mot nyvalg

Minst 175 av nasjonalforsamlingens 349 medlemmer må stemme for mistillitsforslaget for at det skal gå gjennom. Etter at Moderaterna gjorde det klart at de også er innstilt på å felle regjeringen, er det fire partier med til sammen 181 representanter som støtter forslaget.

– Det er naturlig for oss å stemme mot denne regjeringen. Den bygger på uforenlige motsetninger og løfter, sier Moderaternas gruppeleder i Riksdagen, Tobias Billström.

– Moderaterna er alltid beredt til å ta over styringen av Sverige, sier han om utsiktene til at det kan bli nødvendig å danne ny regjeringen eller skrive ut nyvalg. Billström sier det ikke har noe å si at partiene har ulike motiver for å ville kaste regjeringen.

Ebba Busch sier man foreløpig ikke kan gå ut fra at det blir nyvalg, men sier de i så fall vil ønske det velkommen «fordi det gir velgerne en mulighet til å si sitt».

Ultimatum

Like før Vänsterpartiets frist på 48 timer gikk ut, svarte justisminister Morgan Johansson med å invitere partene i boligmarkedet for å diskutere det omstridte forslaget om leiepriser.

Men det var altså ikke nok for Vänsterpartiet.

Partileder Nooshi Dadgostar understreker at det er forskjell på samtaler og reelle forhandlinger.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Fakta om mistillitsforslaget mot Sveriges regjering

  • * Forslaget fremmes av Vänsterpartiet, som var støtteparti for Löfvens første regjering fra oktober 2014 til januar 2019.
  • * For å felle regjeringen kreves det minst 175 stemmer i Riksdagen. De fire partiene som stiller seg bak mistillitsforslaget, har 181 av de 349 plassene i nasjonalforsamlingen.
  • * Striden står om regulering av leieboligmarkedet. Et forslag fra regjeringen går inn for fri fastsettelse av husleie. Markedet er i dag regulert, og leien fastsettes basert på boligens bruksverdi, ikke markedsverdi.
  • * Vänsterpartiet stilte regjeringen et ultimatum om å droppe forslaget eller forhandle fram forbedringer. Da det ikke ble oppfylt, varslet partiet mistillit.
  • * De to siste årene har Löfven ledet en mindretallsregjering bestående av Socialdemokraterna – der han er leder , og Miljöpartiet.
  • * Den såkalte januaravtalen ble inngått med opposisjonspartiene Centerpartiet og Liberalerna for å sikre at dagens regjering kunne tiltre. Ett av de 73 punktene i avtalen handler om liberalisering av husleiereguleringen og utredning av frislipp av leieprisene.
  • * Januaravtalen skulle sørge for at Vänsterpartiet ikke fikk påvirke den politiske retningen. Samtidig krevde den at partiet ikke stemte mot innsettelsen av regjeringen. Vänsterpartiet motsatte seg først dette, men avsto fra å blokkere innsettelsen mot løfter om at avtaler og reformer fra samarbeidsperioden ikke skulle reverseres.
  • * Vänsterpartiet varslet allerede i 2019 at de ville stille mistillitsforslag dersom enkelte av forslagene i januaravtalen ble gjennomført.

Kilde: TT, AFP; januaravtalen

Mer fra Dagsavisen