Verden

Bidens ordre om stans i ny olje- og gassleting blokkeres

Biden-administrasjonens ordre om midlertidig stans i ny olje- og gassleting på føderal grunn har blitt blokkert av en føderal dommer i Louisiana.

Avgjørelsen kom etter et søksmål fra embetsfolk i 13 delstater, ledet an av republikaneren Jeff Landry, som er Attorney General i Louisiana, en stilling som har fellestrekk både med regjeringsadvokat, påtalemyndighet og justisminister på delstatsnivå.

President Joe Biden stanset midlertidig letingen da han 27. januar undertegnet en rekke presidentordre med formål å bekjempe klimaendringene, blant dem et opphold i utdelingen av nye letelisenser på føderal grunn.

Søksmålet ble fremmet i mars. Kjennelsen gir de 13 delstatene midlertidig fritak fra ordren, og sier at kjennelsen er gjeldende for hele landet.

Delstatene som er mot letestansen, mener at den er innført uten å først å ha vært gjennom påkrevde byråkratiske steg.

Saken fortsetter under videoen

Regjeringsadvokatene mener at disse ikke angår moratoriet, at salget av nye letelisenser ikke er påkrevd ved lov, og at regjeringen har bredt spillerom i avgjørelser om letelisenser.

Landry og de andre saksøkerne sier at oppholdet allerede har ført til økte priser og satt jobber i olje- og gassektoren i fare, men stansen i salget av nye lisenser stanser ikke selskaper fra å fortsette leting på lisenser som allerede er utstedt.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen