Verden

FN advarer om sultkatastrofe i Myanmar

FNs spesialrapportør for menneskerettigheter i Myanmar har advart at utallige mennesker kan dø av sult og sykdom i kjølvannet av kampene i landet.

De blodige kampene mellom opprørsgruppene og den militære juntaen øst i landet har gjort at situasjonen for sivile i Myanmar er urovekkende, ifølge FN.

Voldelige konflikter i området har tvunget mer enn 100.000 mennesker på flukt. Situasjonen er spesielt kritisk i delstaten Kayah ved grensen til Thailand.

FNs spesialrapportør for menneskerettigheter i Myanmar, Tom Andrews, har sagt den eskalerende volden i regionen kan føre til svært mange dødsfall som følge av sult og sykdommer.

– Juntaens brutale og vilkårlige angrep truer livet til mange tusen menn, kvinner og barn i Kayah, skrev Andrews på Twitter onsdag.

– Dersom vi ikke gjør noe øyeblikkelig, kan vi stå ovenfor utallige dødsfall på grunn av sult og sykdommer i Kayah.

På bilder fra nyhetsbyrået AFP i Kayah kan man se landsbyboere som lager våpen i provisoriske fabrikker, mens lokale forsvarsgrupper går til kamp med Myanmars militære.

Myanmar har vært preget av kaos og omfattende demonstrasjoner etter at landets militære grep makten i et kupp og avsatte landets folkevalgte leder Aung San Suu Kyi og regjeringen i februar.

Den diplomatiske innsatsen for å stoppe kampene har blitt ledet av Asean, hvor Myanmar er medlem, men stridigheter innad i blokken har ført til lite press på juntaen om å stoppe krigføringen.

Siden kuppet har mer enn 800 mennesker blitt drept i konflikten.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen!


Mer fra Dagsavisen