Verden

Facebook vil utestenge Trump i to år – og kanskje lenger

Facebook vil utestenge Donald Trump i to år for hans kommentarer etter stormingen av Kongressen. Dette er en fornærmelse mot mine velgere, svarer Trump.

Daværende president Donald Trump under et møte i Las Vegas i oktober i fjor. Foto: 
Evan Vucci / AP / NTB

Selskapet har konkludert med at den daværende presidenten oppildnet til vold i forbindelse med stormingen 6. januar, dagen da Joe Bidens valgseier skulle godkjennes i Kongressen.

– Gitt de svært alvorlige omstendighetene som førte til utestengelsen av Trump, mener vi at hans handlinger utgjorde et grovt brudd på våre regler som tilsier den strengest mulige straffen etter de nye retningslinjene, skriver Facebooks visepresident for internasjonale forhold, Nick Clegg, i en bloggpost fredag.

Trump selv reagerer med sinne.

– Dette er en fornærmelse mot mine velgere, skriver Trump i en uttalelse, ifølge nyhetskanalen MSNBC.

Truer med å saksøke

Trump truer på sedvanligvis å saksøke Facebook for å kneble han og at utestengelsen er et brudd på ytringfriheten.

Dette avfeies som en umulig oppgave av flere.

– Facebook er et privat selskap og kan selv avgjøre hvem som slipper til, sier MSNBCs jusekspert Chuck Rosenberg.

Rosenberg er blnat annet tidligere statsadvokat i Texas og jobbet io Obama-administrasjonen.

– De bør ikke få lov til å komme unna med denne sensuren og kneblingen, og til slutt vil vi vinne. Landet vårt klarer ikke denne mishandlingen mer, heter det i Trumps uttalelse, skriver NTB.

Ny vurdering

Det er heller ikke gitt at Trump kan vende tilbake til Facebook om to år.

– På slutten av denne perioden vil vi rådføre oss med eksperter for å vurdere om risikoen for samfunnssikkerheten er forbi. Vi vil vurdere eksterne faktorer, inkludert voldshendelser, restriksjoner på fredelige forsamlinger og andre tegn til offentlig uro, skriver Clegg.

I mai opprettholdt et kontrollorgan i selskapet utestengelsen av ekspresidenten, som skjedde like etter kongresstormingen. Det såkalte Oversight Board er utnevnt og finansiert av selskapet, men skal fungere som en uavhengig enhet.

Men kontrollorganet kritiserte også Facebooks beslutning og påpekte at utestengelse på ubestemt tid «uten klare kriterier» ikke er en reaksjon som holder vann. Fredagens beslutning fra Facebook-ledelsen er å regne som et svar på dette.

Praksisendring

Nyheten kommer samtidig med en bekreftelse på at Facebook også er i ferd med å avvikle en omstridt praksis som selskapets leder Mark Zuckerberg tidligere har gått i bresjen for. Den innebærer spesielle regler for politikere på plattformen.

Hatprat, desinformasjon og annet innhold som ellers ville blitt fjernet, har blitt godtatt med henvisning til at dette er innhold med nyhetsverdi.

Nettgiganten uttalte fredag at selskapet fortsatt ville benytte argumentet om nyhetsverdi for å la enkelte poster fra politikere stå, selv om de skulle bryte med reglene som gjelder for andre. Facebook sier imidlertid at de ikke lenger «vil behandle materiale som postes av politikere på annen måte enn materiale som postes av andre».

Selskapet sier de vil si fra om tilfeller der denne unntaksregelen tas i bruk.

– Grove brudd

Selskapets ledelse og det Facebook-utnevnte kontrollutvalget har konstatert at to av Trumps Facebook-meldinger fra 6. januar innebar grove brudd på innholdsreglene for Facebook og Instagram.

– Vi elsker dere. Dere er veldig spesielle, skrev han til de voldelige demonstrantene i den første meldingen. I den andre omtalte han dem som «store patrioter» og ba dem om å «huske denne dagen for alltid».

Dette brøt med Facebooks regler mot å hylle eller støtte vold, slo utvalget fast, og pekte særlig på Facebooks regler mot «farlige enkeltpersoner og organisasjoner». Disse reglene utelukker alle som erklærer en voldelig agenda og forbyr meldinger som uttrykker støtte eller hyller slike personer eller grupper.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Snur

Facebook innførte et generelt unntak for det som ble omtalt som utsagn med nyhetsverdi i 2016. Praksisen vekte særlig oppmerksomhet i 2019, da Nick Clegg erklærte at uttalelser fra politikere skulle behandles som nyhetsverdig innhold som generelt sett skulle bli sett og hørt.

– Hvis noen kommer med en uttalelse eller deler et innlegg som bryter med våre standarder, vil vi fortsatt tillate det på vår plattform hvis vi mener at den offentlige interessen av å se det, oppveier risikoen for skade, skrev han da i et blogginnlegg.

Fem personer mistet livet da demonstranter stormet og tok seg inn i kongressbygningen i USAs hovedstad. Over 300 personer har så langt blitt siktet i forbindelse med opptøyene.