Verden

Butikk får kritikk for anti-vaksine-stjerne

En hattebutikk i Nashville møter kritikk etter å ha markedsført en gul stjerneformet lapp modellert etter den gule stjernen jødene ble tvunget til å bruke i Hitlers Tyskland.

En gul stjerne som representerer Davidstjernen, fraHolocaust-senteret i Budapest

For ikke lenge siden ble den republikanske kongress-representanten Marjorie Taylor Greene angrepet av Liz Cheney for å sammenligne påbud om munnbind med jødenes situasjon i Nazi-Tyskland. Samtidig har koronaskeptiske demonstranter i USA og Europa tatt i bruk den gule Davidstjernen, for å symbolisere at de føler seg forfulgt av myndighetene.

Så da butikken Hatwrks la ut et innlegg på Instagram med den gule stjernen, ble de beskyldt for å profittere på Holocaust og å være historieløse. På stjernen sto det skrevet «ikke vaksinert», og under bildet skrev butikken at prisen for stjernen var 5 dollar (omtrent 40 kroner), skriver BBC.

«Hinsides groteskt»

Etter det ble lagt ut, har folk tatt til sosiale medier for å uttrykke sine reaksjoner. Blant disse er Ivo Daalder, en tidligere amerikansk ambassadør, som skriver på Twitter at «Det er hinsides groteskt å selge dette onde symbolet for å proklamere at man ikke er vaksinert».

Som svar til Daalder uttrykker flere Twitter-brukere vemmelse over butikken, og mener det er tegn på historieløshet.

Enkelte har også tatt til gatene, og arrangert en protest mot Hatwrks. Demonstrantene hang opp et stort banner foran butikken med beskjeden «ingen nazister i Nashville».

Også en lokal rabbiner uttalte seg til en lokal TV-stasjon om den gule stjerna.

– Å bruke en gul stjerne, eller andre holocaust-symboler til hva som helst, er respektløst mot minnet etter de seks millioner jødene som ble systematisk myrdet under Holocaust, sa Laurie Rice.

Tyskere ønsker forbud

Butikken har senere slettet innlegget fra Instagram, og beklaget seg. I et nytt Instagram-innlegg skriver de at de ikke ønsket å «trivialisere Davidstjernen, eller uttrykke respektløshet rundt hva som skjedde med millioner av mennesker»

Også i Tyskland og England har stjernen blitt brukt av demonstranter som er imot smittevernstiltak. I Tyskland har flere tatt til orde for at det skal bli ulovlig å bruke Davidstjernen i disse sammenhengene, skriver BBC.


Eirik Mossefinn

Eirik Riis Mossefinn

Frontsjef og journalist