Verden

Republikanerne setter stopper for 6. januar-kommisjon

Republikanerne i Senatet hindrer som ventet at det oppnevnes en kommisjon for å granske stormingen av Kongressen i januar.

Republikanerne i Senatet vil helst legge Trump-tilhengeres storming av Kongressen bak seg og vil trolig hindre at det opprettes en granskingskommisjon. Arkivfoto: John Minchillo / AP / NTB

54 senatorer stemte fredag for å la forslaget om en kommisjon bli fremmet i Senatet. Blant dem var bare seks republikanere, men det trengtes ytterligere seks for å fremme forslaget.

Da hjelper det ikke at forslaget allerede er vedtatt i Representantenes hus, med støtte fra rundt 35 republikanere.

Dermed ser håpet om en tverrpolitisk gransking ut til å bli lagt i grus. Representantenes hus vedtok tidligere i mai å opprette en kommisjon på ti medlemmer, med like mange demokrater som republikanere.

Trump-lojalitet

Men mange republikanere vil gjerne legge bak seg de voldelige opptøyene, der Trump-tilhengere ledet an. Tidligere president Donald Trump, som fortsatt har et godt grep om partiet, har kalt kommisjonen en felle fra demokratenes side.

Voteringen ble regnet som en test av republikanernes lojalitet til ekspresidenten. Utfallet er dermed en pekepinn på innflytelsen til Trump, som 6. januar oppfordret sine tilhengere til å marsjere mot Kongressen.

Saken fortsetter under videoen

Flere politifolk som kjempet mot inntrengerne, og familien til en politimann som døde, ba på forhånd de republikanske senatorene om å støtte opp om en granskingskommisjon.

Partiets senatorer frykter at kommisjonen vil bli brukt politisk mot dem.

– Gransking avgjørende

Demokratene mener en gransking er avgjørende for å komme til bunns i hva som skjedde 6. januar, da en mobb av Trump-tilhengere stormet Kongressen for å prøve å stanse godkjenningen av presidentvalget.

Granskingen er foreslått utformet på samme måte som granskingen etter terrorangrepene 11. september 2001. Kommisjonen med ti medlemmer skulle komme med anbefalinger innen året om hvordan Capitol kan sikres bedre og lignende hendelser unngås.