Verden

Clubhouse gir rom for åpne samtaler i Midtøsten

Appen gir brukere i Midtøsten mulighet til å snakke fritt om ellers tabubelagte temaer.

På lydappen Clubhouse har saudiarabere diskutert legalisering av alkohol og abort. Egyptere har diskutert hva som skal til for å utfordre den autokratiske herskeren. Iranere har sådd sin tvil om myndighetspersoner og delt historier om seksuell trakassering, melder NY Times.

På den måten tilbyr appen et nytt forum for debatt og samtale for brukere i autoritære og undertrykkende regimer. Clubhouse har blitt lastet ned 1.1 millioner ganger i Midtøsten siden den ble tilgjengelig i januar.

Egyptiske Tharwat Abaza sier til NY Times at folk har ventet lenge på en slik måte å kommunisere på.

– På dette tidspunktet er det en av de mest tilgjengelige plattformene, og det gir oss rom for viktige diskusjoner som vi burde ha uten frykt for heksejakt, sier han til avisen.

Det er likevel ikke risikofritt for innbyggerne å ty til appen. Det er lett å identifisere brukerne og det er lett for offentlige sikkerhetsbyråer å lytte til samtalene. Det kan også være risikabelt hvis autoritære regimer får tak i personlig data som appen lagrer.

Men med mange samtaler som skjer i sanntid, kan det være vanskeligere å overvåke enn en tekstbasert plattform som Facebook.

Flere land i Midtøsten har tidligere overvåket eller forbudt andre sosiale plattformer som Facebook og Twitter. Det fryktes at dette også kommer til å skje med Clubhouse.

Oman har allerede forbydd appen. Brukere i Iran, Jordan og Emiratene forteller om vanskeligheter med å få tilgang til appen. Det fryktes ytterligere myndighetskontroll når appen lanseres på Android.