– Jeg har mistet tellingen, sier presten Sanjay på spørsmål fra nyhetsbyrået AFP om hvor mange døde som er brakt til krematoriet der han jobber.
– Vi begynner ved soloppgang, og kremasjonene fortsetter til over midnatt, sier Sanjay mens bål brenner og asken ulmer ved siden ham.
Krematoriet i Seemapuri nordøst i New Delhi har de siste tre dagene utført 100 begravelser om dagen. Stadig kommer nye ambulanser til, mens etterlatte må vente i flere timer på at deres kjære skal bli kremert i tråd med hinduistiske ritualer.
Mørketall
Plassmangel gjorde at de ba myndighetene om tillatelse til å utvide virksomheten til parkeringsplassen, opplyser Jitender Singh Shanty, som koordinerer kremeringen.
Det indiske helsedepartementet har denne uka rapportert om over 2.700 koronadødsfall daglig.
Mange krematorier og gravlunder i India sier de offisielle koronadødstallene ikke er i nærheten av å gjenspeile økningen i døde de mottar.
[ Verdensrekord i nye smittetall – hva har skjedd i India? ]
Trær fra parker
– Folk bare dør og dør. Hvis vi får inn flere lik, må vi kremere på veien. Det er ikke mer plass her, sier Shanty.
I bydelen Sarai Kale Khan har krematoriet tatt i bruk en park i nærheten, melder BBC. Myndighetene undersøker om de også kan bruke et område ved bredden til Yamuna-elva
Den britiske kringkasteren skriver at myndighetene i New Delhi har hogd ned trær i byparker til bruk som opptenningsved. Noen familier blir bedt om å ta med sin egen ved til bålene.
[ Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen ]
Avvik flere steder
Flyfoto viser omfanget av massekremasjonene hovedstaden. Ifølge en uavhengig gransking fra kringkasteren NDTV var det minst 1.150 koronarelaterte dødsfall mellom 18. og 24. april som ikke ble rapportert av New Delhis myndigheter.
Fra en rekke distrikter og delstater i India meldes det om lignende avvik. Myndighetene er blitt anklaget for å underrapportere eller skjule de reelle tallene.
Internasjonal hjelp
Siden forrige uke har India påvist over 300.000 koronatilfeller daglig blant landets 1,3 milliarder innbyggere. Smitteeksplosjonen rammer også helsevesenet hardt. Leger i New Delhi har fortalt hvordan kritisk syke pasienter dør på gata på grunn av mangelen på ledige sykehussenger og oksygen.
Tirsdag kom den første forsendelsen med medisinsk utstyr fra Storbritannia. USA, Frankrike, Tyskland, Canada og Verdens helseorganisasjon har også lovet hjelp.
[ Jorunn (46) fikk svar på kolesteroltesten: – Jeg tenkte: Okei, dette er et dårlig tegn (+) ]
Smitteverntiltak
Regionale myndigheter i New Delhi, Maharashtra og andre hardt rammede delstater har innført nedstengingstiltak i håp om å bremse smitten.
Indiske eksperter anslår at pandemiens andre bølge kan nå en topp i landet mellom 11. og 15. mai, før smitten faller kraftig i slutten av måneden.
Flere eksperter forklarer utbruddets omfang med mer smittsomme virusvarianter samt manglende respekt for smitteverntiltak. (NTB)
[ «Raymond Johansen har nok en gang gjort det han allerede er blitt kritisert for» ]