Verden

Folkemengder jublet da Derek Chauvin ble dømt for drapet på George Floyd

Eks-politimannen Derek Chauvin ble ført vekk i håndjern etter å ha blitt kjent skyldig i drapet på George Floyd. Samtidig jublet folkemengder USA rundt.

Både utenfor rettsbygningen i Minneapolis og flere andre steder i USA viste TV-bilder at folkemengder hadde samlet seg for å følge domsavsigelsen.

Da Chauvin ble kjent skyldig på det mest alvorlige tiltalepunktet, brøt jubelen løs utenfor.

Jubelen vokste da Chauvin ble dømt for også de to andre tiltalepunktene. Flere personer brøt sammen i gråt både utenfor rettsbygningen, der venner og familie av Floyd var samlet, og rundt om i Minneapolis og andre amerikanske byer.

Samtidig ble det avholdt en markering på stedet der Floyd ble drept i mai i fjor.

– Dette er rettferdighet for svarte amerikanere. Denne saken er et vendepunkt i USAs historie om ansvarlighet for politiet, og sender et tydelig budskap vi håper blir hørt klart og tydelig i hver by og hver delstat, sier Floyd-familiens advokat Ben Crump i en uttalelse.

Ber alle i USA ta grep

CNN fikk kontakt med Floyds bror etter at kjennelsen ble kjent, men han klarte bare å få fram at han ville takke for all støtte før han ble oppløst i tårer og ikke lenger kunne snakke.

– Jeg vil ikke kalle dagens kjennelse rettferdighet. Den legger ansvaret der det skal legges, men nå er rettferdigheten i dine hender. Da snakker jeg til alle i USA, sier Keith Ellison, justisminister i Minnesota.

Ellison oppfordrer videre alle amerikanere til å bruke kjennelsen som inspirasjon til å skape forandring. Det er det som vil være virkelig rettferdighet, sier han.

Amnesty Internationals John Peder Egenæs er inne på det samme.

– Dette betyr rettferdighet for George Floyd, men det kan bare være begynnelsen. Nå må amerikanske myndigheter ta grep for å sikre at ingen, uansett hudfarge, trenger å frykte overgrep i møte med politiet, sier Egenæs.

Biden har ringt Floyd-familien: – Vi er så lettet

USAs president Joe Biden har vært i telefonkontakt med familien til George Floyd etter at eks-politimannen Derek Chauvin ble funnet skyldig i å ha drept ham.

Biden og visepresident Kamala Harris kommer med en offentlig uttalelse om kjennelsen som preger hele USA, i løpet av kvelden.

Det hvite hus opplyser at presidenten ringte til Floyd-familien rett etter at kjennelsen ble kjent.

– Ingenting kan gjøre alt bedre, men i det minste er det en viss rettferdighet. Vi er alle så lettet, sa Biden til familien, ifølge Det hvite hus.

I en video av telefonsamtalen kan man se familiemedlemmer av Floyd som gråtende lytter til presidentens ord.

Allerede før juryen kom med sin kjennelse, sa Biden at han håpet på en korrekt dom, og at bevisene i saken var overveldende.

USAs tidligere president Barack Obama understreker at selv om han er glad for at juryen kom til denne kjennelsen, er det mye som må skje før svarte i USA får full rettferdighet.

– Virkelig rettferdighet krever at vi erkjenner at svarte amerikanere blir behandlet annerledes. Det krever at vi erkjenner at millioner av våre venner, familiemedlemmer og medborgere lever i frykt for at deres neste møte med politiet kan bli deres siste, skriver Obama.

– Og det krever at vi gjør en ofte vanskelig og utakknemlig innsats for å gjøre USA slik vi kjenner det, mer til det USA vi tror på, skriver den tidligere presidenten.

– Jeg får ikke puste

Floyd ble drept i en pågripelse 25. mai i fjor da Chauvin satte kneet sitt på halsen hans i over ni minutter. Floyds rop, «Jeg får ikke puste», ble et slagord for omfattende Black Lives Matter-demonstrasjoner verden rundt.

Chauvin var tiltalt for to grader av uaktsomt drap og en grad av forsettlig drap. Han ble kjent skyldig på alle tiltalepunktene.

Det innebærer at retten konkluderer med at Chauvin visste at han utsatte Floyd for alvorlig fysisk skade. Det innebærer ikke at juryen måtte finne det bevist at Chauvin mente å drepe ham, men den nærmeste oversettelsen på norsk for det mest alvorlige tiltalepunktet er likevel forsettlig drap.

Dette tiltalepunktet har en strafferamme på 40 år; de øvrige er på 25 og 10 år.

Straffeutmålingen vil trolig ta noe tid, muligens flere uker. Den tidligere politimannen ble ført vekk fra rettslokalene i håndjern og ble derfra fraktet til fengsel.

Fryktet uro

Det har vært stor frykt for at en mild dom mot Chauvin kunne føre til kraftige demonstrasjoner. Nasjonalgarden er blitt utplassert flere steder, blant annet i Minneapolis der rettssaken fant sted.

Krimeksperter har påpekt at aktoratet la fram en sterk sak, mens forsvaret var sprikende og tynt.

Før kjennelsen ble kjent, og mens juryen satt isolert, gjorde USAs president det klart at han håpet på en korrekt dom. Joe Biden slo fast at bevisene etter hans syn var overveldende.

Aktoratet sa også i sin sluttprosedyre at selv et barn ville forstå at Chauvin var skyldig etter å ha sett videobilder og andre bevis.

Amnesty

Det at Derek Chauvin ble funnet skyldig i alle tiltalepunkter bør være starten på forandring i USA, mener John Peder Egenæs i Amnesty International.

– Dette betyr rettferdighet for George Floyd, men det kan bare være begynnelsen. Nå må amerikanske myndigheter ta grep for å sikre at ingen, uansett hudfarge, trenger å frykte overgrep i møte med politiet, sier Egenæs.

Fakta om dommen i Floyd-saken

* Den tidligere politimannen Derek Chauvin sto tiltalt for tre tiltalepunkter i rettssaken etter at George Floyd døde i en pågripelse 25. mai i fjor.

* Rettssaken startet 29. mars, og juryen trakk seg tilbake mandag kveld for å komme fram til en kjennelse. Etter drøyt 11 timers diskusjon kom den fram til sin dom.

* Chauvin er kjent skyldig på alle tiltalepunktene.

* Second-degree murder: Dette var det mest alvorlige tiltalepunktet. Det kan best oversettes med forsettlig drap på norsk. Det innebærer at juryen finner det bevist at Chauvin mente å påføre Floyd kroppslig skade. Selv om vi på norsk oversetter det til forsettlig drap, må ikke juryen finne det bevist at meningen med handlingen var å drepe Floyd, men at den voldelige handlingen skjedde med forsett. Strafferammen er 45 år.

* Third-degree murder: Det nest mest alvorlige tiltalepunktet. Kan oversettes til norsk med uaktsomt drap. Det innebærer at juryen finner det bevist at Chauvin drepte Floyd med en handling som var farlig og uten hensyn til menneskeliv. Strafferammen er 25 år.

* Second-degree manslaughter: Det minst alvorlige tiltalepunktet. Kan også oversettes til norsk med uaktsomt drap, men skiller seg fra punktet over. Det innebærer at juryen mener Chauvin handlet uaktsomt og skapte en situasjon det var en urimelig risiko for at ville ende med død eller stor kroppslig skade. Strafferammen er 10 år.

* Det er ventet at det vil ta noe tid før straffeutmålingen er klar.

Fakta om George Floyd

* George Perry Floyd ble født i oktober 1973 i North Carolina og flyttet som liten til Houston i Texas sammen med mor og søsken. Han vokste opp i et område kalt Third Ward, der de fleste beboerne er afroamerikanere.

* I 2014 flyttet han til Minneapolis for å starte på nytt etter en fengselsdom.

* Den 25. mai 2020 døde han da han ble pågrepet av fire politimenn, hvorav den ene presset kneet sitt mot nakken hans i cirka 9 minutter mens han lå på bakken.

* Samme dag hadde en butikkansatt anmeldt ham for å ha brukt en falsk pengeseddel.

* Da han som tenåring gikk på skole i Houston, spilte han på skolens basketballag. På grunn av høyden sin ble han kalt «Big Floyd» og «Gentle Giant».

* Som ung hadde han store drømmer, og i en skolestil skrev han at han ønsket å bli høyesterettsdommer.

* Fra 1993 til 1995 gikk han på South Florida State College, der han også spilte både basket og amerikansk fotball.

* Da han flyttet til Minneapolis, hadde han sonet en dom på fem års fengsel for væpnet ran i Houston.

* I Minneapolis fikk han jobb som sikkerhetsvakt og altmuligmann på restauranten Conga Latin Bistro. Da utestedet ble stengt som følge av koronautbruddet, mistet han jobben.

* Han etterlot seg en seks år gammel datter og en 27 år gammel sønn.

* Den tidligere politimannen Derek Chauvin ble tirsdag dømt for alle tre tiltalepunkter, inkludert forsettlig drap, i Floyd-saken.

Kilder: CNN.com, The Guardian, Texas Monthly, Ritzau