Verden

Juryen i Minneapolis har trukket seg tilbake for å avgjøre om ekspolitimannen Derek Chauvin er skyldig i drap

George Floyd ba om hjelp helt til siste åndedrag og var ikke en trussel mot noen, sa aktor Steve Schleicher under sluttprosedyren i saken mot Derek Chauvin.

Den 45 år gamle tidligere politimannen står tiltalt for drap etter at han presset kneet sitt mot Floyds hals i over 9 minutter i Minneapolis 25. mai i fjor.

– Dere må være helt rettferdige, sa dommer Peter Cahill da han ga juryen de siste instruksjonene etter at både aktoratet og Chauvins forsvarer hadde holdt sine sluttinnlegg.

Juryen er anonym. Den er nå samlet i rettsbygningen i sentrum av Minneapolis, omgitt av sperringer og piggtråd. For bare få dager siden ble en 20 år gammel afroamerikaner drept av politiet i en forstad til byen, og stemningen er spent.

Mandag hadde noen få demonstranter samlet seg utenfor bygningen. «Ingen pust. Ingen puls. I 3,5 minutter. Chauvin ga seg ikke», sto det på en av plakatene.

– Stol på egne øyne

Rettssaken har pågått siden slutten av mars i byen der den fatale pågripelsen skjedde for snart elleve måneder siden. Floyd ble pågrepet fordi en butikkansatt mente han hadde brukt en falsk 20-dollarseddel like før.

På rettssakens siste dag var det kun sluttinnleggene som gjensto. Først ute var aktor Steve Schleicher.

– Denne saken er nøyaktig hva dere trodde det var da dere så videoen for første gang. Dere kan tro deres egne øyne, sa Schleicher.

– George Floyd tryglet helt til han ikke lenger kunne snakke. Alt som trengtes, var litt medfølelse, og det ble det ikke vist noe av den dagen, sa han videre.

– Handlet rimelig

Deretter kom turen til Chauvins forsvarer, Eric Nelson, som argumenterte for at Chauvin handlet rimelig gitt omstendighetene. Han hevdet at hans klient så etter tegn på opphisset delirium, noe som ifølge Nelson betyr at Chauvin handlet ut fra et politifaglig perspektiv.

Blant de viktigste stridspunktene under rettssaken har vært hvorvidt Floyd døde ene og alene av presset mot halsen, eller om det kan ha vært andre medvirkende årsaker, som bruk av rusmidler og hjerteproblemer.

Tre ulike drapstiltaler

Det er reist tre ulike tiltaler mot Chauvin, hvorav den mest alvorlige er forsettlig drap og den mildeste uaktsomt drap. For at Chauvin i det hele tatt skal bli kjent skyldig – i den ene eller den andre – må juryen komme fram til at den daværende politimannens handlinger var en vesentlig årsak til at Floyd døde, og at maktbruken var overdreven.

For at han skal bli kjent skyldig i forsettlig drap, må aktoratet bevise av Chauvins intensjon var å skade Floyd, men uten at han nødvendigvis ville drepe ham. Denne tiltalen har en strafferamme på 40 års fengsel.

For at han skal bli kjent skyldig i en mildere form for forsettlig drap, må det være bevist at Chauvins handlinger var særdeles farlige, og at de ble utført uten tanke på at liv kunne gå tapt. Strafferammen er 25 års fengsel.

Uaktsomt drap krever at juryen mener Chauvin forårsaket Floyds død ved uaktsomhet og at han bevisst tok sjansen på å påføre ham alvorlig skade eller død. Her er strafferammen ti års fengsel.

Vanligvis utløser de aktuelle tiltalene lavere straffer.

Mer fra Dagsavisen