Verden

Myanmars skyggeregjering ønsker plass på krisemøte

Opposisjonen i Myanmar anmodet søndag sørasiatiske ledere om å gi dem en plass ved bordet under krisemøtet neste uke.

Fredag dannet en gruppe politikere en såkalt skyggeregjering under navnet den nasjonale enhetsregjering (NUG). Gruppen består hovedsakelig av personer fra Suu Kyis parti, samt noen politikere med etnisk minoritetsbakgrunn.

Søndag ber også skyggeregjeringen om at lederne i ASEAN-landene ikke må anerkjenne militærregimet som tok makten ved et kupp i februar.

Det er ventet at militærjuntaens leder Min Aung Hlaing lørdag skal delta på toppmøte som Organisasjonen for sørøstasiatiske nasjoner (ASEAN) holder i Jakarta. Det blir hans første besøk internasjonalt siden kuppet som kastet den sivile lederen Aung San Suu Kyi.

– En hån

Hæren har forsøkt å slå ned masseprotestene som fulgte etter kuppet, og minst 730 mennesker er drept, ifølge en lokal overvåkingsgruppe.

Invitasjonen til Min Aung Hlaing fra sammenslutningen på ti sørøstasiatiske land oppfattes som en hån av aktivister som har oppfordret utenlandske ledere om å ikke anerkjenne juntaen formelt.

Dannet skyggeregjering

Moe Zaw Oo, opposisjonens viseminister for utenrikssaker, sier ASEAN ikke har tatt kontakt med dem.

– Hvis ASEAN ønsker å bidra til å løse Myanmar-situasjonen, kommer de ikke til å oppnå noe uten å konsultere og forhandle med NUG, som støttes av folket og har full legitimitet, sa han til Voice of America.

– Det er viktig at dette militærstyret ikke blir anerkjent. Dette må håndteres forsiktig, sa han.