Verden

Danmark vil ikke lenger bruke AstraZeneca-vaksinen

Bruken av AstraZeneca-vaksinen blir ikke gjenopptatt i Danmark, bekrefter myndighetene i landet.

Beslutningen ble kunngjort av Sundhedsstyrelsen på en pressekonferanse onsdag.

Tidligere på dagen skrev avisa Politiken at vaksinen ville bli fjernet helt fra det danske vaksinasjonsprogrammet inntil videre.

Bekymring i en rekke land

Enkelte tilfeller av sjeldne blodpropper blant dem som har fått vaksinen, har utløst bekymring i en rekke land. I både Danmark og Norge har bruken av vaksinen vært midlertidig stanset i over en måned.

Mange andre land har valgt å bare tilby vaksinen til personer over en viss alder.

Danmark er det første landet som nå stanser bruken av vaksinen fullstendig. Samtidig understreker den danske Lægemiddelstyrelsen at de ikke er grunnleggende uenig med det europeiske legemiddeltilsynet EMA, som mener AstraZeneca-vaksinen er effektiv.

Det er en samlet vurdering blant annet av smittetrykket i Danmark som gjør at vaksinen ikke lenger skal brukes.

Norske myndigheter skal komme med en ny vurdering av AstraZeneca-vaksinen torsdag.

Tilbys annen vaksine

149.000 personer som har fått første dose av AstraZenecas koronavaksine i Danmark, vil bli tilbudt en annen vaksine når de skal ha andre dose.

Det opplyste den danske Lægemiddelstyrelsen på en pressekonferanse onsdag.

Danmark har besluttet å droppe AstraZenecas koronavaksine fra vaksinasjonsprogrammet. Vurderingen er blant annet basert på smittetrykket i Danmark.

– Beslutningen som er truffet i Danmark, betyr ikke at Lægemiddelstyrelsen er uenig med EUs legemiddeltilsyn EMA, sier enhetssjef Tanja Erichsen i Lægemiddelstyrelsen onsdag.