Verden

Biden: På tide å avslutte Amerikas lengste krig

USA vil fortsette å støtte Afghanistans regjering, men ikke militært, ifølge utdrag fra talen president Joe Biden skal holde om Afghanistan onsdag.

I talen vil Biden også si at det nå er på tide å avslutte «Amerikas lengste krig». Det hvite hus offentliggjorde utdrag fra talen noen timer før den skulle holdes.

– Jeg er nå den fjerde amerikanske presidenten som har ansvaret for amerikanske soldater som er til stede i Afghanistan, heter det i teksten.

– Jeg vil ikke overlate dette ansvaret til en femte, legger Biden til.

USA invaderte Afghanistan etter terrorangrepene i USA 11. september 2001. Planen nå er å trekke ut de gjenværende soldatene innen samme dato i år, ifølge flere amerikanske medier.

Denne tidsplanen er så langt ikke offisielt bekreftet. I utdragene fra Bidens tale står det at USA ikke kan fortsette å stadig forlenge den militære tilstedeværelsen i Afghanistan i håp om å skape ideelle forhold for en tilbaketrekking.

Norge og flere andre europeiske land har gjort det klart at de tar sikte på å trekke ut sine soldater fra Afghanistan parallelt med at USA henter hjem sine.