Verden

Johnson & Johnson utsetter innføringen av selskapets vaksine i Europa

Johnson & Johnson opplyser at selskapet utsetter innføringen av sin koronavaksine i Europa i påvente av undersøkelser av blodpropptilfeller. Det kan føre til kraftige forsinkelser i Norge.

Avgjørelsen om å utsette går fram av en uttalelse fra selskapet mandag, som er sendt i kjølvannet av at amerikanske myndigheter satte bruken av vaksinen på pause.

– Vi har tatt en beslutning om å utsette innføringen av vår vaksine i Europa proaktivt, skriver selskapet.

Flere hundre tusen doser med vaksinen var ventet å bli levert til Europa de neste ukene. Den gis i bare en dose og skulle etter planen gjøre 1,9 millioner nordmenn fullvaksinerte innen august.

I USA er det meldt om seks tilfeller av det sjeldne sykdomsbildet med en kombinasjon av blodpropp og lave blodplater. Det er tilsynelatende likt sykdomsbildet som gjorde at AstraZeneca-vaksinen ble midlertidig stanset i Norge og store deler av Europa i mars.

De seks tilfellene utgjør foreløpig en ekstremt liten andel av de 6,8 millioner dosene som er distribuert i USA så langt.

Nakstad: Vil få konsekvenser

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier avgjørelsen fra Johnson & Johnson om å utsette Europa-utrulling vil få konsekvenser.

– Dette vil nok kunne påvirke vaksineplanene i Europa og vaksinasjonsprogrammet i Norge. FHI og legemiddelverket vil forhåpentligvis få mer informasjon om dette i løpet av kort tid, sier Nakstad til NTB.

Den amerikanske vaksineprodusenten opplyser tirsdag at utrullingen i Europa stanses mens alvorlige, men sjeldne sykdomsforløp granskes.

Norge skal etter planen få 1,9 millioner vaksinedoser, som gis i bare en dose med denne vaksinen, innen august.

Forsinkelse va vaksineringen i Norge

Legemiddelverket slår fast at det blir en kraftig forsinkelse av vaksineringen i Norge hvis vi ikke kan bruke vaksinen til Johnson & Johnson.

Det sier overlege Sigurd Hortemo i Legemiddelverket til NTB etter at Johnson & Johnson besluttet å utsette utrullingen i USA mens sjeldne, men alvorlige blodpropptilfeller hos vaksinerte blir gransket.

– Jeg synes det høres ansvarlig ut, og for så vidt lurt også å se nøye på de erfaringene som er gjort i USA, før man starter utrullingen i Europa. Det er en unik mulighet til å gjøre det, sier Hortemo.

Det er de samme bivirkningene som har ført til en gransking av AstraZeneca-vaksinen, som fortsatt ikke er tatt i bruk igjen i Norge. De to vaksinene bygger på samme teknologi.

– Mens forsinkelsen vil bli veldig kort uten AstraZeneca, vil den bli betydelig større hvis man ikke skal bruke Johnson-vaksinen. Det har også med at den bare gis i en dose, sier han.

Mer fra Dagsavisen