Verden

Russland: Vil ikke gå til krig mot Ukraina

Russland driver styrkeoppbygging langs grensen til Ukraina, men avviser at de vil gå til krig mot nabolandet. USA advarer Russland mot å handle ansvarsløst.

Kampene mellom prorussiske separatister og ukrainske regjeringsstyrker i Øst-Ukraina har bitt trappet opp den siste tiden. Samtidig har Russland utplassert flere soldater langs grensen til de separatist-kontrollerte områdene i Øst-Ukraina.

Det har vakt frykt for en eskalering av konflikten. Men president Vladimir Putins talsmann Dmitirij Peskov avviser at russerne har planer om krig.

– Selvfølgelig er det ingen som har planer om å gå til krig, sier Peskov søndag.

– Ikke involvert

Peskov hevder fortsatt at Russland ikke er involvert i konflikten i Øst-Ukraina, men sier at Russland ikke «vil forholde seg likegyldig» til skjebnen til de russisktalende ukrainerne som bor i de konfliktherjede regionene øst i Ukraina.

Ukraina anklager Russland for å ha utplassert tusenvis av soldater langs den nordlige og østlige grensen mot Ukraina samt på Krim-halvøya, som Russland annekterte i 2014.

USA og EU advarer

Kreml nekter ikke for styrkeoppbyggingen, men insisterer likevel på at de ikke har noen som helst planer om å true noen.

Både USA og Europa advarer mot en eskalering av konflikten.

USAs utenriksminister Antony Blinken sier søndag at det vil få konsekvenser dersom Russland handler ansvarsløst eller aggressivt mot Ukraina.