Verden

Påstår å ha sluppet video av ape som styrer dataspill med hjernen

Først lærte de makaken å spille med joystick. Nå mener Elon Musks Neuralink å ha sluppet en video hvor apen styrer med tankekraft.

Neuralink er et IT-selskap eid av verdens rikeste mann. I et blogginnlegg mener de å vise at de har fått apen Pager til å styre dataspillet Pong ved hjelp av hjernen, helt trådløst, skriver BBC.

Pong er et spill som kan minne om bordtennis, og er et av verdens første videospill.

Først trente de Pagan opp til å styre spillet ved hjelp av en joystick. Som belønning ble han gitt frukt-smoothie via et sugerør av metall mens han var i aksjon. Underveis ble hjerneaktiviteten hans målt, og dataen brukt til å la apen styre spillet med hjernen.

Forutser hjerneaktivitet

Ved hjelp av en implantert enhet, med navn Link, ble først hjerneaktiviteten registrert. Så ble denne informasjonen brukt til å forutse hvordan apen ville styrt spillet, ved å registrere hjerneaktiviteten mens han sto foran dataspillet uten joysticken.

Dette ble sendt videre til computeren, og apen kunne spille digital bordtennis med tankene.

Selskapet skriver selv at målet er at mennesker med bevegelseshemminger skal kunne benytte seg av teknologien. Og ikke bare for at de skal kunne spille dataspill.

– For eksempel, for mennesker med paralyse kan Link også potensielt gi dem tilbake deres fysiske mobilitet, skriver selskapet.

Forsker: Ikke akkurat nytt

Det påpekes likevel at det ikke bare kan overføres fra aper til mennesker. Eier Elon Musk er hakket mer bombastisk på Twitter. Han skriver at selskapets produkter vil kunne gi bevegelseshemmede mulighet til å gå igjen.

Professor Andrew Jackson ved institutt for nevrovitenskap på Universitetet i Newcastle, er derimot ikke helt overbevist. Han mener at det er lite nytt selskapet kommer med, sett bort fra at det ikke var noen ledninger involvert.

– Kontrollen i videoen ser imponerende ut, men uten å ha tilgang på dataen deres er det vanskelig å si hvordan den er målt opp mot nåværende toppmoderne teknologi.

Beskyldes for groteske eksperiment

Elon Musk har lenge hatt som mål å øke menneskers kognisjon ved hjelp av teknologi, mens Max Hodak i Neuralink har uttalt at han mener de kan lage Jurassic Park om de ønsker.

Tross de store visjonene, finnes det motstand mot hvordan selskapet opererer. Neuralink har tidligere fått kritikk for å ha dyrefiendtlige metoder, skriver BBC. Selskapet bruker både griser og aper for å utvikle produktene sine, noe som har skapt reaksjoner.

– Det er ufattelig at dyr blir brukt til denne typen grotesk, nysgjerrighetsdreven eksperiment, sier doktor Katy Taylor. Hun er sjef for en organisasjon som kjemper mot eksperimenter utført på dyr. Neuralink påstår derimot at de behandler alle dyrene sine godt, og sier at den dataspillende apen setter pris på livet sammen med sin «beste venn Code».

Eirik Mossefinn

Journalist i debattredaksjonen