Verden

Liv i limbo: Noen mennesker blir boende på flyplasser i årevis

Det kan skyldes alt fra et pandemi eller hjemløshet til internasjonal storpolitikk.

Husker du filmen «The Terminal» med Tom Hanks? Om rollefiguren Victor Navorski som blir sittende fast på JFK flyplass utenfor New York, uten å kunne reise videre. Historien bygger på en sann historie, og den er ikke den eneste av sitt slag.

Senest i januar ble en 36 år gammel mann arrestert ved Chicago O’Hare internasjonale flyplass, etter at han hadde levd der i tre uker, skriver CNN. Etter å ha levd på andres veldedighet og alle flyplassens fasiliteter, ble han oppdaget – og livet blant travle reisende, klesbutikker og turistfamilier var over. Ifølge ham selv var grunnen til at han ikke hadde forlatt flyplassen at han var redd for å dra hjem på grunn av pandemien.

Sitter fast i diplomatiet

Ingen vet akkurat hvor mange som bor på flyplasser, men Wikipedia har en oversikt over kjente personer som har gjort det. At flere av disse har blitt flyplass-innbyggere, skyldes diplomati og storpolitikk.

Som den kjente varsleren Edward Snowden. Etter å ha lekket hemmelig informasjon fra det amerikanske etterretningsorganet NSA, ble han boende på en russisk flyplass før han ble gitt asyl. Eller Sanjay Sahn, som plutselig ble statsløs, etter å ha suspendert sitt kenyanske statsborgerskap og ikke fikk sitt britiske statsborgerskap bekreftet av britiske myndigheter.

Og så har vi «Victor Navorski», eller Mehran Karimi Nasseri som han i virkeligheten heter. Han flyktet fra sitt hjemland Iran i 1988, og var på vei til England da han mistet papirene som bekreftet at han var flyktning. Han ble sittende fast på Charles de Gaulle flyplass frem til 2006 - etter 18 år som beboer på flyplassen oppkalt etter den franske generalen.

Økning av hjemløse

Som et nærmest døgnåpent sted med store folkemengder, er flyplasser også et sted hvor man lett kan gå upåaktet hen. CNN skriver at utover 80-tallet, oppsto en situasjon hvor hjemløse tok bolig på flyplasser i USA og Europa.

Antallet har siden økt, og i dag fungerer flere flyplasser delvis som et ikke-offisielt tilbud for mennesker uten bolig.


Eirik Mossefinn

Journalist i debattredaksjonen