Verden

Republikanerne i Texas vil innføre svært streng valglov

Et omfattende og kontroversielt lovforslag som kritikere kaller et forsøk på å begrense valgdeltakelse, er nå oppe til debatt i Texas’ delstatsforsamling.

Forslaget er allerede vedtatt i delstatsforsamlingens overhus, med støtte fra samtlige republikanere og motstand fra samtlige demokrater. Demokratene mener forslaget særlig vil ramme minoriteter.

Blant annet innebærer forslaget at man vil begrense mulighetene til forhåndsstemmegiving, begrense åpningstidene til valglokalene, og gi mer makt til valgobservatører oppnevnt av de politiske partiene.

Drive-thru-stemmegivning

Republikanerne ønsket i utgangspunktet å kreve legeattest fra funksjonshemmede som ønsker å stemme per brev, men har nå signalisert at dette kan forandre seg.

Kritikerne mener lovforslaget særlig vil begrense den utvidede adgangen til forhåndsstemmegiving i fylket Harris, med over to millioner velgere. Harris inneholder storbyen Houston og styres av demokratene.

Til sammen 127.000 velgere i og rundt Houston benyttet seg av såkalt drive-thru-stemmegivning, som republikanerne nå foreslår å innføre forbud mot. Et flertall av drive-thru-velgerne var ikke-hvite.

– Hvem er det dere egentlig retter skytset mot når dere prøver å fjerne drive-thru-stemmegivning, spurte den demokratiske politikeren Carol Alvarado.

Lignende lov i Georgia innført

Republikanerne mener på sin side at det ikke er snakk om å undertrykke velgere og presse ned valgdeltakelsen.

En lignende lov ble vedtatt i Georgia i forrige uke, noe som har utløst massive protester og flere søksmål.

Texas har allerede svært strenge valglover, og har tradisjonelt levert store flertall for republikanerne, men Donald Trump vant delstaten med kun seks prosentpoengs margin under presidentvalget i 2020.

Nyeste fra Dagsavisen.no: