Verden

WHO ber rike land gi bort 10 millioner vaksinedoser snarest

Verdens helseorganisasjon (WHO) ber medlemsland om å donere minst 10 millioner doser koronavaksine umiddelbart til fattigere land gjennom Covax.

Det FN-støttede Covax-samarbeidet er ment å sikre en mer rettferdig fordeling av vaksiner under pandemien, men leveransene er forsinket.

Et kappløp for å sikre vaksinedoser i en rekke land i verden har forsinket leveransene som Covax har regnet med, påpeker WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus fredag.

Han ber de landene som kan, om å donere overskuddsvaksiner til mekanismen for å nå målet om å starte vaksinering i alle land i løpet av årets første 100 dager.

– Ti millioner doser er ikke så mye, og det er ikke i nærheten av nok. Men det er en begynnelse, sier Tedros.

Hele 36 land har ennå ikke fått en eneste dose koronavaksine. 16 av dem skal etter planen få sine første doser i løpet av de neste ukene. Det betyr at 20 land står i fare for ikke å kunne starte vaksinering før de hundre dagene er omme.

Torsdag ble det klart at leveranser av opptil 90 millioner AstraZeneca-vaksiner som produseres i India for Covax, forsinkes i mars og april.

Årsaken er at India holder igjen eksportlisenser på grunn av økt etterspørsel i eget land, ifølge vaksinealliansen Gavi, som er blant lederne i Covax.

Covax skal sikre vaksiner til 92 av verdens fattigste land.