Verden

USA: Utenlandske aktører lyktes ikke med å manipulere valgavviklingen

Russland og Iran forsøkte å manipulere avviklingen av presidentvalget i USA, men lyktes ikke, konkluderer amerikanske myndigheter.

Nord-Amerika — Amerikansk etterretning har gransket påstander om at utenlandske aktører saboterte valgavviklingen og manipulerte valgresultatet, men konkluderer med at det ikke var tilfelle.

Ifølge en rapport fra USAs øverste etterretningssjef autoriserte president Vladimir Putin en russisk operasjon for å skade Joe Bidens kandidatur.

Russiske hackere gjorde imidlertid ikke noe vedvarende forsøk på å trenge inn i maskinene som ble benyttet under valgavviklingen, slik de har gjort under tidligere valg, konkluderer rapporten.

Lyktes ikke

Iran forsøkte også å trenge inn i det som omtales som kritisk infrastruktur, angivelig for å påvirke resultatet i Bidens favør. Heller ikke de lyktes imidlertid med å endre data eller påvirke verken valgdeltakelsen, opptellingen eller resultatet, er konklusjonen.

Amerikansk etterretning har heller ikke avdekket kinesiske forsøk på å påvirke valgutfallet, verken i Trumps eller Bidens favør.

Etterretningsrapporten slår fast at flere utenlandske aktører samlet informasjon som kunne ha vært brukt til å påvirke utfallet av valget, men uten at dette skjedde.

Både Iran og Russland har blankt avvist tidligere anklager om forsøk på å påvirke valget.

Avviser konspirasjonsteori

Rapporten tar også for seg konspirasjonsteorien som tidligere president Donald Trumps advokater lanserte, om at et selskap som leverte maskiner for opptelling av stemmer, kunne knyttes til Venezuela og at maskinene manipulerte valgresultatet i Bidens favør.

Påstandene om dette er nøye etterforsket og det er ifølge rapporten fastslått at de «ikke er troverdige», heter det.

Etterretningsrapporten tar ikke for seg hvilke andre metoder som eventuelt ble benyttet av utenlandske aktører for å påvirke opinionen og valgutfallet, blant annet ved spredningen av desinformasjon i sosiale medier. (NTB)