Verden

Pandemien setter sitt sterke preg på valget i Nederland

Regjeringen i Nederland blir den første i Europa som måles på sin koronapolitikk. Nederlenderne skal si sin mening i valget på ny nasjonalforsamling 17. mars.

Europa — EU vil utvilsomt følge nøye med på valget. Nederland er eurosonens femte største økonomi, og den sterkeste røsten – sammen med Tyskland – for finansiell disiplin.

Landet har vært preget av de største opptøyene på flere tiår som følge av protester mot korona-portforbud. Likevel ser statsminister Mark Rutte ut til å kunne vinne sin femte periode. Og kanskje han kan takke pandemien for det.

Viruset har fullstendig dominert debatten i forkant av valget, det har vært liten plass til å diskutere andre forhold. Høyrepopulisten Geert Wilders har for eksempel hatt få muligheter til å komme med sine kontroversielle anti-immigrasjons og anti-islam-utspill.

– Dette valget er selvsagt preget av covid-19 og den økonomiske krisen pandemien har skapt, fastslår Andre Krouwel, som underviser i statsvitenskap ved Vrije universitet i Amsterdam.

– Det skiller seg fra tidligere valg som dreide seg mer om immigrasjon og integrasjon i Europa, legger han til.

Et uoversiktlig politisk landskap

Totalt 37 partier kjemper om de 150 plassene i det nederlandske parlamentet. Vanligvis utløser et valg i Nederland et ganske uoversiktlig politisk landskap av koalisjoner.

Ruttes høyreliberale parti VVD har i dag 32 plasser, og han leder en firepartikoalisjon med de kristne partiene CU og CDA og liberale D66.

Rutte er inne i sitt ellevte år som statsminister. Han er dermed en av Europas lengst sittende ledere. Partiet hans har ledet på meningsmålingene i flere måneder og tåler trolig en liten dupp i populariteten de siste ukene.

Krisetidene har dempet gløden

Under forrige valg i 2017 var det mange som fryktet at den karismatiske anti-immigrasjon-lederen Wilders skulle vinne på en bølge av popularitet etter brexit-avstemningen i Storbritannia i 2016 – og valget av Donald Trump som president i USA.

Men nå innrømmer selv Wilders at koronaviruset og krisetider har dempet gløden blant velgerne hans.

– Andre spørsmål, som immigrasjon, er fortsatt viktig for mine tilhengere, men for de fleste er nå pandemien den viktigste saken, sier han.

Strenge koronatiltak

Nederland løsnet i fjor mer opp på koronarestriksjonene enn nabolandene, men måtte stramme dramatisk til da den andre koronabølgen inntraff.

I dag har landet fortsatt portforbud mellom klokken 21 og 4.30, og alle kafeer, restauranter er stengt for annet enn takeaway. Alle butikker som ikke regnes som livsviktige, holder stengt.

Det upopulære portforbudet er forlenget til 31. mars, med unntak for valget neste uke.

Valgkamp i sosiale medier

Restriksjonene har selvsagt også rammet valgkampen hardt. Partiene har måttet nå ut til velgerne gjennom TV-debatter og innlegg og debatter i sosiale medier.

Valget er satt til 17. mars, men valglokalene åpner 15. og 16. mars for eldre og andre korona-sårbare grupper.

Dersom Rutte går av med seieren, vil han trolig sette sammen en ny koalisjon.

Ekspertene gjetter på at det grønne venstrepartiet GroenLinks, som har en karismatisk leder i Jesse Klaver, er en kandidat. (NTB)

Mer fra Dagsavisen