Verden

Over 388.000 drept i Syria-krigen

Totalt er 388.652 mennesker drept i Syria siden krigen startet for ti år siden, melder Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Midtøsten — Den London-baserte organisasjonen, som har tallrike kontakter i Syria, sier at tallet inkluderer 117.388 sivile, hvorav mer enn 22.000 er barn.

SOHRs siste oppdaterte totaltall var 387.000 i desember i fjor.

De fleste er drept av syriske regjeringsstyrker og deres allierte militser. Men også IS og andre opposisjonsgrupper, kurdiske militser, Tyrkia, Russland og USA har ansvar for drepte.

SOHRs leder Rami Abdulrahman sier at dødstallet i 2020 var det laveste siden krigen startet, med bare litt over 10.000 drepte. Kampene dabbet av i løpet av året på grunn av en våpenhvile i nordvest og økt fokus på koronapandemien.

SOHR sier at de i tillegg har dokumentert 16.000 dødsfall i regimets fengsler siden konflikten startet med grov undertrykking av fredelige protester.

Tallet er imidlertid trolig langt høyere fordi det ikke inkluderer rundt 88.000 mennesker som trolig har dødd av tortur i regimets fengsler.

Over halvparten av landets befolkning fra før krigen er på flukt, enten innenlands eller i utlandet, og rundt 200.000 mennesker er savnet, ifølge SOHR.

I dag har Damaskus-regimet kontroll over mer enn 60 prosent av Syrias territorium etter en serie russisk-støttede seire over jihadister og andre opprørere siden 2015.

Blant regionene som ikke er under regimets kontroll, er den siste opprørskontrollerte enklaven i Idlib, tyrkisk-okkuperte områder langs grensa og deler av det nordøstlige Syria som kontrolleres av USA-støttede kurdiske styrker.

(©NTB)

Mer fra Dagsavisen