Verden

Nytt søksmål mot Trump etter angrepet på Kongressen

Et demokratisk kongressmedlem har saksøkt tidligere president Donald Trump, hans sønn og hans advokat for å ha oppildnet til stormingen av Kongressen.

Det sivile søksmålet fra Eric Swalwell fra California ble levert til en distriktsdomstol i Washington fredag.

Der anklages 74 år gamle Trump, hans sønn Donald Jr. og advokat Rudy Giuliani for å ha ført «en løgnkampanje og oppildnende retorikk» som ledet til angrepet på Kongressen i 6. januar.

Også et republikansk kongressmedlem er gjenstand for søksmålet.

Trumps talsmann Jason Miller sier følgende til Washington Post søksmålet:

– Eric Swalwell er en slyngel med null troverdighet.

KKK-lov

Et annet demokratisk kongressmedlem, Bennie Thompson fra Mississippi, leverte inn et lignende søksmål mot Trump forrige måned. Begge viser til en lite brukt lov, Ku Klux Klan Act, for å ansvarliggjøre presidenten.

Loven fra 1871 ble brukt for å hindre de nasjonalistiske ekstremistene i KKK fra å skremme og true folkevalgte.

Trump, sønnen, Giuliani og kongressmedlem Mo Brooks fra Alabama talte alle på et arrangement før fanatiske Trump-tilhengere stormet Kongressen.

– Ute av stand til å godta nederlaget, gikk Donald Trump til full krig mot en fredelig maktovergang, sier Swalwell i en uttalelse.

Frikjent

– Han løy til tilhengerne gang på gang og hevdet valget var stjålet, sier Swalwell og tilføyer:

– De saksøkte samlet seg, egget opp og oppildnet mobben, og dermed er de fullt og helt ansvarlige for ødeleggelsene som fulgte.

Søksmålet krever at et uspesifisert erstatningsbeløp avgjøres av en jury i en rettssal. Swalwell satt i aktoratet under riksrettssaken i Senatet. Der ble Trump frikjent av 43 republikanske senatorer

Hans forsvarere avviste tiltalen om at Trump oppildnet til opprøret 6. januar, som løgn.

Tidligere UD-rådgiver pågrepet for kongress-angrepet i USA

FBI har pågrepet en politisk utnevnt rådgiver fra Donald Trumps utenriksdepartement. 42-åringen anklages for å ha deltatt i stormingen av Kongressen.

42-åringen, som sa opp jobben i UD dagen før Trump gikk av som president, ble pågrepet torsdag, melder The Washington Post.

Han ventes å bli fremstilt for en domstol fredag. Så langt er over 300 personer pågrepet i forbindelse med angrepet på Kongressen 6. januar.

Den tidligere UD-ansatte ble pågrepet av FBI etter en gjennomgang av videoer fra angrepet, som skjedde mens de folkevalgte var i ferd med å sertifisere Joe Bidens valgseier.

42-åringen antas å være den første fra Trumps administrasjon som blir pågrepet i forbindelse med stormingen.