Verden

Trump ble «snikvaksinert»

Trump ble vaksinert mot korona allerede i januar. Amerikanerne tror de vet hvorfor han ikke sa det til noen.

– Hadde Trump innrømmet at han var blitt vaksinert, hadde det betydd mye. Det hadde smeltet bort mye vaksineskepsis, sier doktor Peter Hotez til CNN.

Han er tilknyttet Verdens Helseorganisjon, WHO, og har skrevet bøker om vitenskapsmotstand. Han poengterer overfor CNN at selv om han er vaksineekspert, ikke samfunnsviter, så samarbeider det medisinske miljøet nok med samfunnsvitere til å kjenne til hvilke grupper som er mest skeptiske til vaksiner.

Antivaxx og resultatskeptikere

Nemlig Trumps mest ihuga tilhengere.

– Den gruppa som er oftest og mest imot vaksiner, rundt en tredel av den amerikanske befolkningen, er også Trump-tilhengere. Å være imot sosial distansering og andre anti-covid-tiltak, samt å være imot vaksiner, er ett av de tydeligste kjennetegnene på høyreekstremisme, sier Hotez videre.

Saken fortsetter under videoen

Derfor, konkluderer blant andre CNN New Days programledere Alisyn Camerota og John Berman, lot Donald Trump seg vaksinere i stillhet.

– Han ville holde seg inne med vaksinemotstanderne, antivaxxerne. Det er stort overlapp mellom denne gruppa og den som ikke anerkjenner valgresultatet, sier Berman.

Pence fremst

Han påpeker videre at Trump snakket mye om vaksiner i starten, særlig om hvor eksepsjonelt god amerikansk forskning var i forhold til andre lands, og om hvor viktig det var å få vaksinen kjapt ferdig.

– Men så snart vaksinene faktisk begynte å bli ferdige, og godkjente av helsemyndighetene, sluttet han helt å snakke om dem. Det var visepresident Mike Pence som ble vaksinert på TV, og sto inne for sikkerheten, forklarer CNN-journalistene.

Snikvaksinerte hjemme

Trump, derimot, innrømmet først i forgårs at også han og førstedame Melania Trump var blant de første å bli vaksinerte.

Det skjedde i Det hvite hus allerede i januar, fortalte han tilhengerne sine i sin første større folketale siden Joe Biden overtok presidentembetet.

– Han og Melania Trump hadde sjansen til å gjøre noe bra, å være gode rollemodeller. Men de lot være. Det fins ingen andre måter å tolke dette på, sier Camerota.

---