Verden

Tsjekkia ber Putin om vaksiner – vil ikke vente på EU-leveranser

EU-landet Tsjekkia vil ikke vente på forsinkede vaksineleveranser fra EU, og vil heller kjøpe Sputnik V-vaksinen fra Russland.

EU har fått massiv kritikk for at vaksinasjonskampanjen i unionen tar tid, samtidig som flere vaksineprodusenters leveranser til EU er blitt forsinket i forhold til hva som var avtalt.

Tsjekkia er det landet i verden med høyest smittetrykk for tiden, med 1.359 smittede per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene. Landet ber om russisk hjelp.

– Etter samtaler med statsministeren har jeg sendt et brev til Russlands president Vladimir Putin og bedt om en forsyning av Sputnik-vaksinen, sier Tsjekkias president Milos Zeman.

Les også: Koronadødstallene er lavere her enn i mange vestlige land – hvorfor? (+)

Tsjekkia skal ha fått til svar at de kan få russiske vaksinedoser innen få dager. Tsjekkia vurderer også å bestille den kinesiske Sinopharm-vaksinen.

Den russiske og kinesiske vaksinen er ikke godkjent av EUs legemiddelverk.

Tsjekkias statsminister Andrej Babis vil ikke vente på at EU gir vaksinene grønt lys.

– 65 land i verden vil ha den russiske vaksinen, blant dem seks EU-land. Så hvorfor skal vi snakke som om den er fryktelig? spør Babis.

Les også: «Vi har ikke alle vært i samme båt. Mer i samme storm»

– Tro meg når jeg sier at EUs medlemmer også vil be om Sputnik-vaksinen innen få måneder, legger han til.

Tyskland sender for øvrig 15.000 vaksinedoser til Tsjekkia i disse dager, det er ifølge tsjekkiske myndigheter bare nok til å gjøre opp for forsinkelsen i AstraZenecas leveranser.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.