Verden

Politiet i Myanmar trapper opp mot demonstrantene

Politiet i Myanmar utplasserte lørdag store styrker i landets største byer Yangon og Mandalay for å stanse demonstrasjoner mot militærkuppet.

Sikkerhetsstyrkene opptrådte lørdag mer aggressivt enn de har gjort tidligere, og flere mennesker ble pågrepet, blant annet av sivilkledd politi i Yangon og Mandalay.

Både tåregass, vannkanoner, sjokkgranater og gummikuler ble tatt i bruk for å spre protestene, og det oppsto kaos i Yangons gater da politiet slo til mot fredelige demonstranter, mange av dem med hjelmer og gassmasker.

– Hva driver politiet med? De støtter en gal diktator, ropte demonstrantene i kor.

Minst tre journalister ble pågrepet i Yangon – en AP-fotograf, en videojournalist fra Myanmar Now og en fotograf fra Myanmar Pressphoto.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Les også: «Jeg stemte for å dømme Trump fordi han er skyldig», sa topp-republikaneren. Da ble partiet i hjembyen rasende

Over hele landet

I Mandalay ble minst tre personer såret, hvorav to ble truffet i brystet av gummikuler og en ble såret i beinet.

En annen protest ved et kjøpesenter i Tamwe utenfor Yangon ble oppløst av politiet, og en rekke personer, blant dem handlende i kjøpesenteret, ble arrestert.

Demonstranter har i stadig større mengder protestert daglig mot kuppet i Yangon og Mandalay, men også i mindre byer som Dawei i sørøst og Monywa, nordvest for Mandalay, der demonstranter lørdag bygde barrikader i gatene.

I Monywa hadde protestene så vidt startet da politi og soldater gikk til aksjon. I sosiale medier skrives det lørdag at en demonstrant er drept i byen, men det har ikke vært mulig å få bekreftet.

Les også: Det vakre friluftsområdet på Ekeberg skjuler en mørk historie

FN-ambassadøren sparket

Myanmars krise tok en dramatisk vending internasjonalt lørdag da landets FN-ambassadør erklærte sin lojalitet til den avsatte lederen Aung San Suu Kyi og ba verden stå imot juntaen. Kort etter ble han sparket av de militære.

I en følelsesladd appell i FNs hovedforsamling lørdag sa ambassadør Kyaw Moe Tun at han representerte regjeringen til Suu Kyi, og at han støttet kampen mot militærstyret.

Han ba resten av verden gå til sterkest mulig aksjon for å gjenopprette demokratiet, og han oppfordret alle borgere av Myanmar til å fortsette kampen.

– Revolusjonen må seire, sa han idet han holdt tre fingre i været som symbol på motstanden mot militærkuppet.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.