Verden

Ett år med hjemmeskole – i Berlin får barna tilbud om å begynne på nytt

Et trøblete skoleår er over. I Berlin har de nå tillatt skoleelever å søke om å ta året om igjen.

Ett år med hjemmeskole har gått hardt utover skoleprestasjonene verden over. I Berlin har de folkevalgte nylig stemt for et lovforslag som tillater skoleelevene i den tyske hovedstaten og delstaten Berlin, å ta skoleåret om igjen, skriver avisa The Guardian.

Les også: Negativ effekt av hjemmeundervisning: – Blir en brå oppoverbakke nå

Det vil si at dersom eleven skulle gått ut av syvende klasse i år, vil man nå ha muligheten til å søke om å få gå syvende klasse på nytt. Forslaget er også oppe for vurdering i flere tyske delstater.

Fram til nå har dette kun vært tillatt for elever som gjør det svært dårlig på skolen – og å være en som må gå skoleåret på nytt er blitt sett på som veldig stigmatiserende. I Tyskland kaller de det sitzenbleiben – som betyr å bli sittende. Det har ikke vært opp til barnas foreldre, men til skoleledelsen.

Les også: Dette vet vi om barn og korona

Med den nye lovendringen kan nå foreldre søke om at barnet deres skal få ta skoleåret på nytt. De vil da måtte dra i et møte med skoleledelsen, der hensikten er å avgjøre hva som er til barnets beste.

Lovendringen gjelder for barn i alderen seks til 16 år.

Les også: «Et helt «koronakull» har fått tilgang til høyere utdanning uten å ha vært oppe til eksamen»

Dette har skapt en del kontrovers i Tyskland. Blant annet har en gruppe rektorer gått sammen for å protestere mot loven, fordi de frykter det vil skape en organisatorisk katastrofe. De frykter overfylte klasserom, underbemannede lærere og assistenter og mangel på avstand i klasserommene.