Verden

Hundretusener protesterer og trosser juntaen i Myanmar

Hundretusener av demonstranter tok til gatene i Myanmar mandag og trosset juntaens varsler om at den vil bruke makt som kan føre til tap av menneskeliv.

Myndighetene kaller den folkelige motstanden mot kuppet for anarki, og søndag kveld kom de med den mest truende advarselen så langt om at de militære ledernes tålmodighet er i ferd med å ta slutt.

Advarselen kom etter at tre personer ble skutt og drept under sammenstøt gjennom helgen. Begravelsen av en ung kvinne søndag gjorde folkemassene ytterligere oppglødd. Hun ble drept av skuddskader fra et tidligere sammenstøt.

Les også: Tusener deltok i begravelsen til drept kvinne i Myanmar

Demokratiet opphørte

De massive gatedemonstrasjonene ble utløst av militærkuppet 1. februar, der den sivile politiske lederen Aung San Suu Kyi ble anholdt og det ti år lange eksperimentet med et slags demokrati håndfast stanset.

Den internasjonale alarmen gikk, og presset fra omverdenen øker dag for dag. FNs generalsekretær António Guterres fordømte mandag juntaens maktbruk, og EU varsler sanksjoner. Biden-administrasjonen i USA har også kommet med sterk kritikk.

Demonstrasjonene er strammet til gjennom en sivil ulydighetskampanje som blokkerer statsapparatet og rammer banker og næringsliv.

Les også: Anonymous har hacket og stengt nettsiden til Myanmar-juntaen

– Oppildner

– Demonstrantene oppildner folket, særlig de unge, til å slå inn på en konfrontasjonslinje som vil føre til tap av menneskeliv, het det i en kunngjøring på den myanmarske statskanalen MRTV søndag kveld. Den ble framført på burmesisk med engelske undertekster. Opprør og anarki ville ikke bli tålt, var hovedbudskapet.

Men mandag var det lite som tydet på at advarselen ville dempe opprørstrangen. Store menneskemasser samlet seg i byene. Bare i Yangon, Myanmars største by og handelssenter, anslo nyhetsbyrået AFP på formiddagen at flere hundre tusen gikk i sentrumsgatene.

Store styrker er utplassert, og det er slått en ring av tunge kjøretøyer og politi rundt ambassadestrøket. Under tidligere sammenstøt har politiet brukt vannkanoner, gummikuler, batonger, tåregass og – i noen tilfeller – skarpe skudd.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.