Verden

Vaksinerte israelere kan nå gå på konsert

Søndag åpner deler av kulturlivet i Israel igjen. De som er vaksinert mot korona, kan nå gå på konsert, mens andre må vente.

Et såkalt grønt pass deler nå befolkningen i to når landet tar et nytt skritt mot gjenåpning etter den tredje nedstengningen.

Passet får man en uke etter at man er ferdigvaksinert, eller hvis man er friskmeldt etter å ha vært koronasmittet.

De som har et slikt pass, vil fra søndag få adgang til treningssentre, kulturarrangementer, svømmebasseng, hoteller og synagoger, skriver Jerusalem Post. Fra mars får de også tilgang til restauranter og barer.

Les også: «Funkygine» om koronatrøttheten: – Jeg er inne i en periode av gradvis forfall (+)

– Nesten normalt liv

– Dette er et første skritt mot et nesten normalt liv, sier helseminister Yuli Edelstein, som tidligere har kalt det en moralsk plikt å vaksinere seg.

Ifølge Jerusalem Post er Israel landet som har tilbrakt lengst tid under nedstengning. Men det er også landet som er kommet lengst i å vaksine befolkningen. Nesten halvparten av de 9 millioner innbyggerne er vaksinert.

Effektiv vaksine

Koronavaksinen til Pfizer-Biontech er uhyre effektiv etter to doser, viser data fra det israelske helsedepartementet.

Vaksinen har vist seg 99 prosent effektiv for å hindre innleggelse på sykehus, alvorlig sykdom og død to uker etter at den andre dosen er satt.

Dataene viser at vaksinen var 91,9 prosent effektiv mot smitte en uke etter andre dose, og 95 til 96 prosent effektiv mot alvorlig sykdom og død.

To uker etter andre dose var vaksinen 95,8 prosent effektiv mot smitte, og 98,9 til 99,1 prosent effektiv mot alvorlig sykdom, sykehusinnleggelse og død. (NTB)

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.