Verden

Republikanere støtter opp om Trump: – Vil alltid være rom for ham

Republikanere har allerede kastet seg inn i valgkampen for 2022, og flere håper på drahjelp fra Donald Trump.

1 av 5

Hvilken rolle vil Donald Trump spille i amerikansk politikk framover? Det er spørsmålet mange stiller seg etter valgnederlaget i november i fjor. 

Trump selv har ikke sagt hva han vil, men har tidligere hintet om at han kan vurdere å stille som presidentkandidat igjen i 2024. I en tirade mot blant andre Mitch McConnell denne uka sa Trump at han ikke vil at «tredjerangs ledere skal diktere framtida vår». Før et eventuelt nytt presidentforsøk venter det såkalte mellomvalget i USA neste år.

Det er bare en knapp måned siden Joe Biden overtok som president, men flere håpefulle kandidater har allerede startet valgkampen mot valget i 2022. De prøver nå å sikre bakking fra Trumps støttespillere, men også ekspresidenten selv.

Ryan Costello, tidligere republikansk Kongress-representant fra Pennsylvania, sier til CNN at han tror flere av kandidatene vil prøve å overgå hverandre i å ligne mest på Trump, som fortsatt er populær blant mange velgere.

Donald Trump gikk hardt ut mot den mektige republikanske senatoren Mitch McConnell denne uka. Foto: Saul Loeb og Mandel Ngan/AFP/NTB

Costello selv sikter seg inn mot Senatet, men tror ikke det vil være en velgermagnet i hans delstat å legge seg for tett opptil Trump. Det er fordi Biden i fjor vant tilbake Pennsylvania, etter at Trump hadde gått seirende ut der i presidentvalget i 2016.

Alle de 435 setene i Representantenes hus er på valg neste år, det samme er 34 av de 100 senatsplassene. Demokratene har et knapt flertall i Representantenes hus nå, mens Senatet er delt 50-50.

Les også: Trump ypper til intern strid hos Republikanerne

Grunnfjellet er lojale mot Trump

Republikanske ledere sier det er en enkel grunn til at de fortsetter å støtte ekspresidenten: Partiets grunnfjell er fortsatt lojale mot ham, skriver CNN.

I en ny meningsmåling svarer 59 prosent av de spurte Republikanerne at de mener Trump bør spille en viktig rolle i partiet framover, ifølge målingen for Politico/Morning Consult. Over halvparten sier også at de ville støttet Trump hvis det var nominasjonsvalg nå.

– I North Carolina kommer du ikke til å finne noen kandidater som prøver å distansere seg fra «USA først»-agendaen, sier Michael Whatley, som leder Det republikanske partiet i delstaten, til CNN. 

Trump vant North Carolina med knappe 1,3 prosentpoeng i fjor, en mindre margin enn hva han klarte i 2016. Enkelte Republikanere tror Trump-støtte vil være nøkkelen for å sikre senatssetet der som er på valg neste år.

– Vi trenger nye stemmer. Det vil alltid til å være rom for presidenten, fordi han inspirerer så store deler av den republikanske velgerbasen som elsker ham, sier Whatley.

Flere Trump-vennlige republikanere over hele landet har allerede lansert sine kandidaturer for valget i 2022 og håper å få presidentens godkjent-stempel før de skal til pers. En av dem er Sarah Sanders, tidligere pressetalskvinne i Det hvite hus, som allerede har fått eks-sjefens støtte i kampen om å bli ny guvernør i Arkansas.

Les også: Trumps rettsmareritt: Etterforskes for forsøk på valgfusk, skattesnusk og hysjpenger

Splittet parti

Republikanerne er delt om veien videre. Trump har truet med å danne sitt eget parti og ta med lojale tilhengere. Andre prøver å distansere seg fra politikken de fire siste årene. Tidligere i februar møttes flere Trump-kritiske republikanere for å vurdere hvordan de skal gå fram. Flere støttet ideen om et nytt parti, eller en egen fraksjon innad i Det republikanske partiet.

Siden da har Trump blitt frikjent i den andre riksretssaken mot ham, og kan stille igjen i valget 2024.

Selv om mye er uklart om hva Trump vil gjøre framover, er han klar på hva Det republikanske partiet må gjøre, som å skrote McConnell som partiets leder i Senatet.

– Mitch er en stri, sur og gravalvorlig karrierepolitiker, og hvis republikanske senatorer forblir ved hans side, vil de aldri vinne igjen, sa ekspresidenten.

Der det er «nødvendig og riktig» sa Trump tidligere i uka at han vil støtte utfordrere som støtter «Make America Great Again»-bevegelsen hans og politikken om «USA først».

Tea party-bevegelsen rører seg igjen

Mulighetene for at enda flere Trump-vennlige kandidater får en plass i Senatet, kan minne om hvordan den konservative Tea Party-bevegelsen slo seg opp og fram for over ti år siden.

Les også: Trumps frikjennelse åpner for ny kamp om Det republikanske partiets sjel

Den republikanske Tea Party-bevegelsen vokste fram i 2009, blant annet som en reaksjon på Barack Obamas valgseier. Flere av bevegelsens foretrukne kandidater vant fram i partiets primærvalg i 2010 og 2012, ofte mot mer moderate politikere med lang fartstid i Kongressen. Senatorene Rand Paul og Ted Cruz er blant dem som tok steget helt til Washington DC da.

Senator Ted Cruz stilte som Tea Party-kandidat i Republikanernes primærvalgkamp i 2012 og gikk seirende ut. Han har flere ganger gitt sin støtte til Trump de siste årene. Foto: Erin Scott/Reuters/NTB

Noen Republikanere advarer mot at kandidater som legger seg for tett opptil Trump, kan lide samme skjebne som flere Tea Party-tilhengere. I 2012 tapte Republikanerne flere sikre senatsvalg, blant annet i Missouri og Indiana, etter kontroversielle uttalelser fra Tea Party-kandidater.

Men flere av Tea Party-aktivistene har også tatt steget videre. Amy Kremer, som leder «Kvinner for Trump», sier hun hele tida blir spurt om hva som skjedde med bevegelsen, ifølge The Washington Post.

– Vel, vi er fortsatt her. Vi bare vokste og endret form til noe større og bedre, MAGA-bevegelsen (Make America Great Again-bevegelsen, journ. anm.). Jeg er overbevist om at uten Tea Party-bevegelsen, ville vi ikke hatt president Donald J. Trump i dag, sa Kremer på Trumps famøse valgmøte 6. januar. Ttimer seinere stormet flere Trump-tilhengere Kongressen.

Medlemmer av Tea Party-bevegelsen i Virginia viste sin støtte til Trump i fjor. Foto: David Crigger/AP/NTB

Les også: – Trump har gjort det vanskelig for sine egne barn å ha noen framtid i politikken

Knapp margin for flertall

Selv om det ennå er lenge igjen til mellomvalget, er Republikanerne nærmere å vinne tilbake flertallet i både Representantenes hus og Senatet enn noe parti etter et valgnederlag på 20 år, skriver The Washington Post. De trenger bare én senatsplass til for flertall, og Demokratenes flertall i Representantenes hus er knapt.

Etter Trumps tirade mot McConnell denne uka frykter likevel flere Republikanere at striden mellom de to vil være en trussel mot målet om å igjen sikre flertall i begge kamrene i Kongressen, ifølge NTB.

Historien er samidig ikke på Joe Bidens side – det er 42 år siden en president fra Demokratene ikke mistet kontroll over Kongressen i det første mellomvalget i presidentperioden.

Les også: Fremtredende republikanere diskuterer nytt parti