Verden

Catalonias framtid på spill under søndagens valg

Separatistene i Catalonia håper på rent flertall i søndagens valg på ny regionalforsamling. Målingene tyder imidlertid på at resultatet vil bli mer brokete.

Voters queue outside a polling station in Barcelona during regional elections in Catalonia on February 14, 2021. - Catalonia is voting in an election overshadowed by the pandemic which Madrid hopes will unseat the region's ruling separatists more than three years after a failed bid to break away from Spain. (Photo by Josep LAGO / AFP)

Spania er inne i en tredje bølge med koronasmitte og er igjen hardt rammet selv om smittetallene går nedover, men myndighetene har likevel bestemt at valget skal gå som planlagt.

Blant de 82.000 personene som er satt til å bemanne valglokalene, har imidlertid 35.600 bedt om å få slippe. 23.300 av dem har fått innvilget søknadene.

Det knyttes også stor usikkerhet til frammøtet i en tid der mange helst holder seg hjemme i frykt for å bli smittet. Men mange har brukt anledningen til å forhåndsstemme, i tillegg til at det er iverksatt omfattende smitteverntiltak.

Les også: Mario Draghi har sikret nok støtte til å danne ny regjering i Italia

Én time for folk i karantene

Dessuten skal også personer i karantene få anledning til å stemme, mellom klokka 19 og 20.

Det er nå over tre år siden den folkevalgte katalanske forsamlingen vedtok en erklæring om uavhengighet fra Spania. Dette førte til at regionens selvstyre ble opphevet av Madrid og en rekke separatist-politikere ble pågrepet og fengslet.

Selvstyret i regionen er siden blitt gjeninnført, men en rekke kjente politikere soner fremdeles lange fengselsstraffer.

Catalonias tidligere regionspresident Carles Puigdemont lever ennå i selvpåført eksil i Belgia etter at spanske myndigheter utstedte arrestordre på ham.

Les også: Derfor er Los Angeles blitt et episenter i USAs koronapandemi

Sosialistene venter framgang

Siden valget i desember 2017 har det venstreorienterte separatistpartiet Esquerra Republicana (ERC) ledet en regional mindretallsregjering. De har støtte fra det liberalkonservative separatistpartiet Junts per Catalunya (Sammen for Catalonia) og flere småpartier.

Nå håper den prospanske siden å gjøre et større innhogg blant velgerne. Sosialistpartiet – Spanias regjeringsparti – forventer å få minst 20 prosents oppslutning.

På den prospanske høyresiden konkurrerer ytre høyrepartiet Vox og det mer moderate partiet PP om å bli størst.

Les også: Hevnplan fra Trump Jr. – vil ødelegge for Cheney i 2022

Første gang på ti år?

Hvis den spanskvennlige fløyen vinner, vil det være første gang de tar makten fra separatistene på ti år.

Det er mindretallsregjeringen som har skrevet ut nyvalget etter at spansk høyesterett besluttet at Quim Torra skulle avsettes som regionens president i september fordi han nektet å fjerne separatistsymboler fra offentlige bygninger.

Det er ikke klart om separatistene vil gjøre et nytt forsøk på løsrivelse hvis de sikrer seg makten i søndagens valg.

Les også: To nye koronavarianter oppdaget i Storbritannia