Verden

Håpefulle vaksinedata fra Israel

Etter at hele Israel ble et forsøkslaboratorium for legemiddelselskapet Pfizer i bytte mot koronavaksiner, begynner nå de første forskningsresultatene å komme. Det gir grunn til optimisme.

Bilde 1 av 2

ISRAEL (Dagsavisen): Israelerne har allerede satt et enormt antall koronavaksiner. På under to måneder er 3,5 millioner vaksiner gitt i en befolkning på ni millioner. Over 23 prosent av befolkningen har fått begge Pfizers to vaksinesprøyter, og om under tre uker vil nær fire millioner være fullvaksinerte.

– De foreløpige dataene viser at vaksinen gir god beskyttelse, sier en optimistisk professor Yaacov Nahmias fra Det hebraiske universitetet i Jerusalem, som selv er involvert i utviklingen av det han håper vil bli en lovende koronamedisin.

Erfaringene fra massevaksineringen i Israel viser at vaksineringen bidrar til å hindre smitte og nesten fullstendig hindrer at smittede utvikler alvorlig sykdom og død. Dataene viser også at de vaksinerte i liten grad viderefører viruset til andre, skriver The Jerusalem Post.

Les også denne: Israel frykter vaksineresistent koronavirus (+)

Kan bety raskere gjenåpning

Dette er et avgjørende funn som Pfizer ikke selv hadde data på. Ifølge deres forskningsresultater, ville vaksinen hindre utviklingen av Covid-19-sykdom i et individ, men de kunne ikke si om dette individet likevel kunne smitte andre. Funnet vil kunne få stor betydning for resten verden.

– Det er viktig å forstå at det er forskjell mellom Covid-19 og koronaviruset. Covid-19 er sykdommen, med alt den innebærer, viruset er viruset. Ikke alle som får viruset blir syke, sier professor Nahmias i et intervju med Dagsavisen.

Hvis vaksinen også hindrer videre smitte, vil det raskere kunne muliggjøre en gjenåpning av samfunnet.

Til tross for den effektive vaksinekampanjen har Israel høye smittetall, mellom 7.000 og 10.000 nye tilfeller hver dag. Det bekymrer ikke professoren så mye.

– Smitten er et resultat av mutasjonene fra England og Sør-Afrika. Men det viktigste er at helsevesenet ikke kollapser, at vi greier å ta oss av dette, sier han.

En israelsk soldat får koronavaksine på en militærbase i Rishon Lezion i det sentrale Israel sist søndag. Israel har snart fullvaksinert fire av ni millioner innbyggere.

En israelsk soldat får koronavaksine på en militærbase i Rishon Lezion i det sentrale Israel sist søndag. Israel har snart fullvaksinert fire av ni millioner innbyggere.

Les mer: Ingen vaksiner er satt, men livet er nesten normalt her. Slik gjør de det (+)

Utvikler koronamedisiner

Nahmias er selv med i utviklingen av en av de to medisinene som israelske forskere håper å ferdigutvikle for å behandle folk som allerede er syke. Ichilov-sykehuset i Tel Aviv arbeider med en medisin kalt EXO-CD24 som har gitt positive foreløpige resultater. Av 30 personer som nylig var lagt inn på sykehus, ble 29 bedre etter to dager, et resultat som har vekket oppsikt i verden.

Israel arbeider også med utviklingen av en egen koronavaksine. Tanken er å skape en forskningskapasitet for framtiden og samtidig bli selvforsynte med vaksinen.

– Vi er på vei ut av dette. Hvis alt går etter planen vil vi i mai-juni kunne nedgradere covid-19-sykdommen til noe influensalignende. Hvert år dør mange av influensa, og det er ikke noen spøk, men dette vil ikke lenger være den samme koronafaren vi har kjent til nå, sier professoren.

Les også denne: «Vaksinemotstand er nesten like farlig som pandemien»

Utbredt vaksineskepsis

Mens rundt 50.000 blir vaksinert hver eneste dag nå, møter man også en ny og ikke ubetydelig vaksinemotstand i samfunnet. Ifølge israelsk tv, er vaksineskepsisen størst blant fattige og blant minoriteter, altså grupper som står lengre unna makteliten og gjerne har mindre tillit til myndighetene.

Facebook stengte denne uken to konspiratoriske israelske Facebook-grupper, den ene med 10.000 medlemmer, den andre med 14.000 medlemmer. I gruppene delte medlemmene sine «historier», og ifølge en slik historie kunne en gravlundarbeider fortelle hvordan han i all hemmelighet begravde 50 døde.

Men når en fjerdedel av den israelske befolkningen er ferdigvaksinert, vokser også presset for å gjenåpne samfunnet. Kjøpesentre har begynt å åpne dørene for folk med vaksinebevis, de såkalte «Grønne Passene», i lommene. Skoler med vaksinerte lærere tar i mot elever. De lokale skrittene mot gjenåpning er i strid med myndighetenes koronapolitikk. Et juridisk spørsmål som nå dukker opp er hvorvidt det er lovlig å avkreve folk koronabevis for å komme inn i kjøpesentre.

– Regjeringen skjønner ikke i hvilken grad næringslivet er blitt rammet av viruset, sa en fortvilet representant for et kjøpesenter som planla å åpne dørene uten tillatelse fra myndighetene.

Les mer om vaksinepass: Drømmer du om solfylte strender? Et vaksinepass kan være løsningen

Infrastrukturen for kjapp vaksinering lå klar

Et annet interessant spørsmål er hvordan Israel rent praktisk greide å rulle ut vaksinene så raskt. Svaret ligger i helseorganisasjonene som ble skapt allerede før Israel ble opprettet i 1948. I mangelen av en stat var det de lokale politiske partiene som da tilbød helsetjenester, slik at for eksempel sosialister fikk sin helse ivaretatt av en organisasjon kalt Clalit, mens liberalere fra en helseorganisasjon kalt Maccabi.

I dag finnes det fire slike helseorganisasjoner, og alle israelere må være medlem av en av dem. Den politiske tilknyttingen er i dag borte, i stedet må organisasjonene tilby helsetjenester fastsatt av staten, mens de konkurrerer om medlemmene. Resultatet er at de fire gruppene har helsekontor spredt rundt i landsbyer og byer over hele landet, og dermed hadde en infrastruktur klar som muliggjorde den raske vaksineringskampanjen.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen