Verden

En fjerdedel av innbyggerne i Frankrike, Tyskland og USA sier de vil nekte å ta koronavaksinen

En spørreundersøkelse viser at vaksineskepsis er knyttet til tillit til styresmakter, og denne er sterkere hos den yngre generasjonen.

Bilde 1 av 2

Nær en fjerdedel av franskmenn, amerikanere og tyskere sier de vil definitivt eller mest sannsynlig ikke ta vaksine for covid-19, viser en spørreundersøkelse omtalt i The Guardian torsdag.

Undersøkelsen viser en lavere vaksineskepsis i land som Italia (12 prosent), Storbritannia (14 prosent) og Nederland (17 prosent). Spørreundersøkelsen ble utført i sju land, og viser en sterk korrelasjon mellom skepsis til å bli vaksinert og tillit til sentrale myndigheter, skriver avisen.

Les også: Vaksinemotstand er nesten like farlig som pandemien

Forskjellene er store mellom landene i hvorvidt innbyggerne stoler på myndighetenes informasjon om koronavaksinasjonen. Kun 11 prosent av amerikanere og 13 prosent av franskmenn stoler på myndighetenes informasjon om vaksinen, sammenlignet med 30 prosent i Nederland og Storbritannia.

Les også: Frps og KrFs velgere mest skeptiske til koronavaksinen

Studien peker videre på at det er en sammenheng mellom hvor fornøyd en er med vaksineutrullingen og hvor mye tillit en har til myndighetene. Mer en 60 prosent av respondentene i Storbritannia var veldig eller noe fornøyd med Storbritannias raske vaksinasjonskampanje, sammenlignet med 31 prosent i Frankrike, hvor utrullingen av vaksinene er blant de tregeste i EU.

Når det gjelder den yngre generasjonen ser en at mer enn halvparten av franske 25-34-åringer og en tredel av nederlendere i samme aldersgruppe, sier de vil mest sannsynlig ikke bli vaksinert.

Les også: Barn får ikke livsviktige vaksiner: – Vi trodde disse sykdommene hørte fortida til

Fikk du med deg denne reportasjen?: En liten dose vaksinefrykt (+)