Verden

Bezos gir seg som Amazons toppsjef senere i år

Jeff Bezos går av som administrerende direktør og blir i stedet styreformann.

Amazons grunnlegger Jeff Bezos går senere i år av som administrerende direktør og blir i stedet styreleder i selskapet som han bygget opp. Andy Jassy tar over.

Bezos opplyste tirsdag at han overlater toppstillingen til Andy Jassy i tredje kvartal. Jassy er i dag leder for dataskytjenesten Amazon Web Services.

Nyheten ble lagt fram i forbindelse med Amazons resultatfremleggelse. Det viste at selskapets overskudd ble mer enn doblet i fjorårets fjerde kvartal, til 7,2 milliarder dollar – nesten 62 milliarder kroner.

Samtidig økte omsetningen med 44 prosent til rundt 1.080 milliarder kroner.

Koronapandemien og nedstengingstiltak verden rundt har sendt netthandelen til værs.

Bezos har de siste årene vært omtalt som verdens rikeste person og antas nå å være god for nærmere 1.700 milliarder kroner, ifølge AFP, foran Tesla-eier Elon Musk, som i en kort periode tidligere i januar var verdens rikeste da Tesla-aksjens verdi steg.

Amazon regnes som et av verdens mektigste og mest verdifulle selskaper.

Les også: Alle blir tapere, bortsett fra de rike 

Forblir aktiv

I et brev til Amazons ansatte skriver Bezos at han fortsatt vil være involvert i viktige beslutninger i selskapet.

Men han også ønsker å rette oppmerksomheten sin mot filantropiske satsingsområder, blant annet Day One Fund og Bezos Earth Fund, samt forretningsvirksomhet i romfart og journalistikk.

– Jeg har aldri hatt mer energi, og dette handler ikke om å pensjonere seg, skriver Bezos.

– Jeg ivrer supersterkt for påvirkningen som jeg tror disse organisasjonene kan få, skriver han.

Startet i garasjen

– Denne reisen begynte for rundt 27 år siden. Selv om jeg aldri så mye fortsatt steppedanser inn på kontoret, gleder jeg meg over denne overgangen, skriver han.

57 år gamle Bezos grunnla Amazon i garasjen sin i 1994. Siden har han utviklet selskapet til å bli en gigant som dominerer netthandelen i verden. Fra å være en nettbokhandel, har selskapet siden fått fotfeste innen blant annet musikkstrømming og TV, mathandel, skytjenester, robotikk og kunstig intelligens.

Bezos eier The Washington Post og det private romfartsselskapet Blue Origin.

– Det er vanskelig å tro at Bezos grunnla selskapet for bare rundt 26 år siden, sier analytiker Neil Saunders i GlobalData.

– Han har fylt opp denne korte perioden med et helt livs utvikling og entreprenørskap som ikke bare har forvandlet selskapets verdier, men hele varehandelssektorens form og sammensetning, sier Saunders.

– Amazons ufravikelige fokus på kunden og den stadige jakten på å finne bedre måter å drive forretning på, førte ikke bare til at selskapet ble en overlever, men en leder i internettalderen, sier analytikeren.

Bezos tilbøyelighet til å eksperimentere kan angivelig dateres tilbake til da han som liten gutt prøvde å demontere sin egen barneseng.

Les også: Selskapet eies av planetens rikeste mann – og er kjent for elendig behandling av sine ansatte

Skilsmisse og Trump

Bezos har de siste årene skapt overskrifter også for skilsmissen fra MacKenzie Scott i 2019 etter 25 års ekteskap. Skilsmissen bidro til at hun ble en av verdens rikeste kvinner.

Bezos' kunngjøring tirsdag følger i hans ekskones spor. Hun var med på oppstarten av Amazon, og hun har lovet å gi bort en stor del av formuen sin til veldedige formål. Hun startet den filantropiske virksomheten i fjor da hun ga bort nesten 6 milliarder dollar til en rekke organisasjoner.

Bezos selv har også havnet på forsidene fordi han sto opp imot tabloide National Enquirer, som var kontrollert av daværende president Donald Trumps allierte David Pecker. Pecker truet med å publisere intime bilder av Bezos og en elskerinne.

Bezos svarte med å legge fram detaljer rundt forholdet for offentligheten selv, fremfor å bli presset og hengt ut av National Enquirer.

– Hvis jeg i min posisjon ikke kan stille opp mot denne type utpressing, hvor mange folk kan? skrev Bezos på Medium.

Bezos mente at tabloidavisens utfall mot ham var utslag av negativ dekning siden Trump var svært kritisk til Washington Posts dekning av Trump selv og Det hvite hus, og til Bezos' eierskap av avisen og Amazon.

Jassy overtar

Bezos' etterfølger Andy Jassy startet som markedssjef i Amazon i 1997. I 2003 grunnla Jassy Amazon Web Services (AWS), dataskytjenesten i Amazon som har blitt et av selskapets mest inntektsbringende satsingsområder, selv om det kanskje er lite kjent blant folk flest.

– Andy er godt kjent i selskapet og har vært i Amazon nesten like lenge som jeg. Han kommer til å bli en utmerket leder, og han har min fulle tillit, skrev Bezos i brevet tirsdag.

– Akkurat nå ser jeg et Amazon som er på sitt mest oppfinnsomme noen gang, noe som gjør dette til det optimale tidspunktet for denne overgangen, skrev han.

– I tiden som kommer, står vi fast ved vårt syn om at Amazon vil reise seg fra pandemien som et enda større og sterkere selskap, sier Saunders.

– Vi ønsker endringen i ledelsen velkommen, i det minste bare fordi det vil gjøre Jeff Bezos mer i stand til å fokusere på utvikling og nye ideer, som igjen vil være drivstoffet til å gi motoren mer kraft til fremtidig vekst, sier analytikeren.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.