Verden

President Yoweri Museveni vant valget i Uganda

President Yoweri Museveni har sikret seg en sjette periode som president i Uganda, opplyser landets valgkommisjon.

Presidenten, som en gang ble sett på som en rollemodell for hvordan man kan få til godt styresett i Afrika, har senere blitt trukket fram som et eksempel på det tyranniet han tidligere selv kritiserte.

Ifølge landets valgkommisjon vant Museveni med 58,6 prosent av stemmene, mens hans fremste utfordrer Bobi Wine fikk 34,8 prosents oppslutning. Valgdeltakelsen var på 52 prosent.

Museveni har sittet ved makten siden 1986, og sikrer med valgseieren sin posisjon som en av verdens lengstsittende autoritære ledere. Under Museveni har staten og partiet blitt så blandet sammen at mange ser på det som umulig å få utfordret ham.

Omstridt valg

Wine (38), som også er en kjent popstjerne i Uganda, hevder at Musevenis seier skyldes fusk, og at han selv er den egentlig vinneren av torsdagens valg.

Ifølge Wine har militæret tatt kontroll over boligen hans.

– Jeg er veldig sikker på at vi slo diktatoren, sa Wine til journalister fredag.

– Folket i Uganda har overveldende stemt for nytt lederskap fra en diktatorisk til en demokratisk regjering. Men Museveni forsøker å gi inntrykk av at han leder. For en vits, sa han.

Wines parti ligger nå an til å bli det største opposisjonspartiet i nasjonalforsamlingen. Partiet ser ut til å ha vunnet åtte av ni valgdistrikter i hovedstaden Kampala.

Preget av vold

Valgkampen har vært preget av vold og strenge koronarestriksjoner, som ifølge FN er blitt brukt til å hindre opposisjonen, og spesielt Wines tilhengere, i å drive valgkamp. Flere titall er blitt drept i sammenstøt med politiet.

Valgobservatører fra EU, FN og andre menneskerettighetsgrupper ble nektet å observere valget.

Wine har oppfordret folk til å demonstrere dersom de føler at resultatet er urettferdig.

Advarer opposisjonen

Museveni har advart om at voldelige opptøyer vil tilsvare forræderi.

– Ingen får sette i gang noe kaos her, for den som prøver på det, skal vi knuse, for det er ikke noe å tulle med, sier Museveni til reportere utenfor lokalene ved hovedstaden Kampala der stemmene har blitt telt opp.

Wine, som også er en kjent popstjerne i Uganda, hevder at Musevenis seier skyldes fusk, og at han selv er den egentlig vinneren av torsdagens valg.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.