Verden

Stormingen av Kongressen: Påtalemyndigheten trekker tilbake påstand om at intensjonen var å drepe

Ifølge CNN har påtalemyndigheten nå trukket tilbake påstanden om at intensjonen til noen av dem som stormet Kongressen var å fange og drepe folkevalgte.

Den føderale påtalemyndigheten i USA kommer nå med svært dramatiske beskrivelser av hva de mener var intensjonen bak stormingen av kongressbygningen, skrev CNN fredag.

CNN viste til et rettsnotat som omhandler Jacob Anthony Chansley, også kjent som Jake Angeli. I bar overkropp, malt ansikt og med en pelslue med horn på hodet, tok han seg inn i kongressbygningen i Washington med et spyd. Chansley ble pågrepet og siktet for sine handlinger sist lørdag. Ifølge CNN skal han selv ha ringt FBI og sagt at han deltok, og skal samtidig ha fortalt dem at han kom «sammen med en gruppe med andre patrioter» fra Arizona.

Mener de har sterke bevis

I et notat der Capitol Police i Washington viste til hva Chansley selv har sagt og gjort under stormingen, sto det at de mener at de har «sterke bevis» for at intensjonen til noen av opprørerne var «å fange og drepe folkevalgte», skrev CNN.

Det var advokater fra Justisdepartementet i Arizona som hadde skrevet ned beskyldningene mot Chansley i forkant av et fengslingsmøte. Påtalemyndigheten vil ikke slippe Chansley fri og har beskyldt ham for å være en fare for landet.

Ifølge CNN har påtalemyndigheten nå trukket tilbake påstanden om at intensjonen var å fange og drepe folkevalgte. 

Under stormingen av Kongressen, ble Chansley blant annet avbildet da han satte seg i visepresidentens stol i Senatet. Chansley er en kjent skikkelse i det konspiratoriske QAnon-miljøet. Høyreradikale tilhengere som tilhører denne internettbevegelsen, mener verden styres av en mektig elite, som kan knyttes til pedofili, satanisme og kannibalisme. QAnon-tilhengerne ser på Trump som folkets redningsmann.

Forsvareren slår tilbake

Forsvareren til Chansley går hardt ut mot påstandene fra påtalemyndigheten.

– Han elsket Trump, hvert eneste ord han sa. Han lyttet til ham, uttalte advokat Al Watkins til CNN.

Advokaten la til:

– Min klient er ikke voldelig. Han krysset ingen politisperringer. Han angrep ingen, framholdt Watkins.

Les også: «Det er en dårlig idé å nekte mennesker med makt å si hva de mener»

Trodde hun skulle dø

Kongressmedlem Alexandria Ocasio-Cortez fortalte tirsdag om hvor redd hun var under stormingen i en video på Instagram.

– Jeg visste ikke om jeg kom til å leve lenger den dagen.

Demokraten var ikke i bygningen under stormingen, men hun var redd for at kolleger i Kongressen skulle si hvor hun var.

Hun fortalte om hvor skremmende det er at kongressmedlemmer tror på konspirasjonsteoriene til QAanon.

Les også: – Midt i de dødelige angrepene, satt noen republikanere og lo av reglene som skal holde oss trygge

– Jeg følte meg ikke trygg blant de andre kongressmedlemmene, sa Ocasio-Cortez.

NBC skriver fredag at flere demokrater i Kongressen frykter at kolleger vil drepe dem. Don Beyer fra Virginia viser til at det er republikanske medlemmer i nasjonalforsamlingen som støtter konspirasjonsteoriene til QAnon. Demokraten sier mange kjenner seg utrygge, at de tenker på hva som kan skje om noen av dem som tror på konspirasjonsteoriene har våpen.

Det er nå installert metalldetektorer utenfor salen til Representantenes hus, noe flere republikanere har reagert kraftig på.

Demokratene er fortsatt rasende over at 147 republikanerne stemte for å oppheve valgresultatet – selv etter stormingen av Kongressen, skriver NBC.

Beyer uttaler at den største følelsesmessige påkjenningen er at «våre kolleger» kanskje utgjør en «fysisk fare».

Les også: Pelosi med krast svar til partifellen som ville kaste henne