Verden

Nederlands regjering går av etter trygdeskandale

Regjeringen til Nederlands statsminister Mark Rutte trekker seg som følge av skandalen om barnetrygd som er avslørt denne uken

Saken oppdateres.

Rutte har gått til kongen for å søke avskjed, opplyser TV-stasjonen Nos fredag ettermiddag. Det er varslet at statsministeren vil komme med en uttalelse litt etter klokken 14.

Avgangen er i stor grad symbolsk, ettersom Rutte og kollegene fortsetter som forretningsministerium fram til valget i mars. Der er det ventet at partiet hans vinner, og at han dermed er førstevalg til å danne ny regjering.

Tusener av familier etterforsket

I flere år har skattemyndighetene «brutt grunnleggende rettsstatlige prinsipper», og familier er etterforsket for svindel med barnetrygd «for noe så enkelt som en administrativ feil, uten onde hensikter», skriver The Guardian om en rapport som ble debattert i Nederlands nasjonalforsamling denne uken. Eksempler er skjemaer som er fylt ut feil eller signaturer som mangler.

Tidligere sosialminister Lodewijk Asscher har trukket seg som leder av Arbeiderpartiet etter avsløringene. Han avviser at han visste at myndighetene «feilaktig gikk etter tusenvis av familier», men vedgikk at systemet har sviktet og «gjort regjeringen til folkets fiende».

Ønsket ikke å gå

Skandalen kommer drøyt to måneder før valget i Nederland, og statsminister Mark Rutte sa i forkant av fredagens avgjørelse at han ikke ønsket å oppløse dagens koalisjonsregjering. Han mener landet trenger stabilitet i koronapandemien. Partiene i den avtroppende koalisjonen sier de fortsatt står sammen om koronatiltakene i landet, som dermed fortsatt har støtte fra et flertall i nasjonalforsamlingen.

Siden tirsdag har frasen «Rutte går av» vært på Twitters toppliste i Nederland, men ifølge en meningsmåling mente bare 8 prosent at hele regjeringen bør trekke seg.

Formell klage på ministre

Tusener av familier har urettmessig blitt anklaget for trygdesvindel i årene 2013 til 2019, kanskje også tidligere, skriver nederlandske medier. En advokat har på vegne av ofrene levert en formell klage på tre nåværende ministre og to tidligere ministre, inkludert Asscher.

Granskingsrapporten viser at tusener av familier er fratatt støtte etter at de er blitt anklaget for å svindle til seg barnetrygd. Mange har også blitt tvunget til å betale tilbake hundretusener av kroner, noe som har skapt økonomiske problemer. Ifølge nederlandske medier er rundt 26.000 mennesker rammet av skandalen.

Skattemyndighetene skal også ha utsatt 11.000 mennesker for etnisk profilering fordi de hadde dobbelt statsborgerskap. Dette inkluderer noen av dem som er utsatt for falske beskyldninger om skattesvindel.

Lover erstatning

Regjeringen har kunngjort at foreldre som er urettmessig anklaget i saken skal få minst 30.000 euro i erstatning – beløpet tilsvarer drøyt 300.000 kroner – men det har ikke vært nok til å få protestene til å stilne.

Rutte ledet fram til fredag sin tredje koalisjonsregjering siden 2010. Han vant valget i 2017 og ligger godt an til å sikre seg en fjerde periode 17. mars. Han får fortsatt bred støtte for håndteringen av koronakrisen.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.